ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Ενέργειας: Εξετάζει ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για ορυκτές πρώτες ύλες

20:24 - 08 Μαρ 2019 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Υπ.Ενέργειας: Εξετάζει ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για ορυκτές πρώτες ύλες
Με το ανάδοχο μελετητικό σχήμα που θα εκπονήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει για πρώτη φορά Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

 

Η εκπόνηση ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, με την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, όλων των φορέων του κλάδου και της επιστημονικής κοινότητας.

 

Σκοπός του χωροταξικού πλαισίου είναι η διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για τη χωρική διάρθρωση του κλάδου, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες χρήσεις γης, στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα πρότυπο χωρικής οργάνωσης που θα προωθεί και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τον εμπλουτισμό στρατηγικής σημασίας πόρων και θα εναρμονίζεται με τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.