ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επόμενη μέρα στη ΛΑΡΚΟ- Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον εξαγοράς Κύριο

07:59 - 23 Οκτ 2020 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Η επόμενη μέρα στη ΛΑΡΚΟ- Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον εξαγοράς
Η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική εν λειτουργία επιχείρηση της Ελλάδας. Χρωστά 600 εκατ. ευρώ προς τρίτους, από τα οποία 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα πρέπει να επιστρέψει 160 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτομάτως από την απόφαση αυτή η εταιρεία είναι καταδικασμένη να κλείσει διότι δεν έχει να δώσει πίσω τα χρήματα αυτά.

Σημειώνεται πως η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης λίγο πριν την καραντίνα, κάτι που επέφερε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25%.

Τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε η διαδικασία της διαιτησίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου στη Λάρυμνα, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο, με το εργοστάσιο να περνάει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξεκινήσει το 2014 τη διάσπαση της εταιρείας, ξεχωρίζοντας το εργοστάσιο στη Λάρυμνα από τα υπόλοιπα μεταλλεία και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Η ΛΑΡΚΟ σε αριθμούς

Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τη μοναδική βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Συνολικά διαθέτει 1 εκατομμύριο στρέμματα γης με κοιτάσματα σιδηρονικελίου, με την εκτιμώμενη αξία των κοιτασμάτων να ανέρχεται σε 20 δισ. Δολάρια.

Η ετήσια παραγωγή της σε νικέλιο ανέρχεται σε 18-20.000 τόνους, καλύπτοντας περίπου το 6% της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εκτός από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, η εταιρεία διαθέτει πέντε μεταλλεία στην Εύβοια, αλλά και μεταλλεία στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια του νομού Κοζάνης.

ergostasio larko

Ενδιαφερόμενοι αγοραστές

Ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς διάφορες εταιρείες, με κυριότερη την ισραηλινών συμφερόντων GSOL. Η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχει το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής νικελίου στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και συγκεκριμένα στο Καβάνταρτσι της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, ως ενδιαφερόμενοι έχουν εμφανιστεί ανά περιόδους, ο όμιλος Cunico με έδρα το Άμστερνταμ αλλά και η TELF με έδρα την Ελβετία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Benchmark Mineral Intelligence, η ζήτηση για νικέλιο θα παρουσιάσει θεαματική αύξηση τα επόμενα χρόνια, λόγω της αξίας του στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Στα κοιτάσματα που παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ, συγκαταλέγεται και το κοβάλτιο, που βρίσκεται στα κοιτάσματα νικελίου και έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως στρατηγική πρώτη ύλη.

Αν και το κύριο προϊόν της ΛΑΡΚΟ είναι το σιδηρονικέλιο, μέσα στο κράμα σιδηρονικελίου υπάρχει ποσότητα κοβαλτίου που πάει χαμένη καθώς η εταιρεία δε διαθέτει την αναγκαία τεχνολογία για να το διαχωρίσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, μια επένδυση στην υδρομεταλλουργία θα μπορούσε να αποφέρει στη βιομηχανία την παραγωγή 2.000 έως 3.000 τόνων κοβαλτίου ετησίως.

Σήμερα στη ΛΑΡΚΟ εργάζονται άμεσα πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ οι εργολαβικοί υπολογίζονται σε περίπου 4.000.

Τα χρέη και το πρόστιμο της ΕΕ

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ανέρχονται σε €485 εκατ. εκ των οποίων τα €351 εκατ στη ΔΕΗ. Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε €135 εκατ. ενώ έχει επίσης χρέη προς την Τράπεζα Πειραιώς, την παλαιά ΛΑΡΚΟ, τον ΕΦΚΑ, καθώς και σε προμηθευτές εσωτερικού και εξωτερικού.

Το 2013 η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για κρατική ενίσχυση της ΛΑΡΚΟ την περίοδο 2008-2011. Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε ότι τα μέτρα στήριξης παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, καλώντας την να επιστρέψει €136 εκατ. εντόκως.

Σημειώνεται πως το 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση της Ελλάδας για τη μη εκτέλεση της απόφασης της Κομισιόν. Η προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά της απόφασης στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απορρίφθηκε το 2018, ενώ το Μάρτιο του 2020 αναιρέθηκε μέρος της απόφασης, σχετικά με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για δάνειο ύψους €30 εκατ. το 2008.

Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 23 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.