ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EDFI: Πρόθεση τερματισμού της χρηματοδότησης των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα

12:47 - 05 Νοε 2020 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Την πρόθεση να σταματήσει να δανείζει χρήματα για έργα ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξέφρασε η ομάδα ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών ανάπτυξης (EDFI) την Πέμπτη.

Ειδικότερα, η Ένωση Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων Ανάπτυξης (EDFI), της οποίας τα 15 μέλη επενδύουν σε αναδυόμενες και παραμεθόριες αγορές, δήλωσε επίσης ότι θα ευθυγραμμίσει το μελλοντικό δανεισμό με τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, έως το 2022.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θα εξασφαλίσει επίσης ότι όλα τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, θα επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 το αργότερο.

«Ως οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, την προσαρμογή του κλίματος και την ανθεκτικότητα, τις λύσεις που βασίζονται στη φύση, την πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια και μια δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της EDFI Σόρεν Πίτερ Αντρέασεν.

Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα οι 450 DFI όλου του κόσμου συναντιούνται για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο συνέδριο στη Γαλλία, για να συζητήσουν την επιτάχυνση των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, καθώς και για την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης ευρύτερα.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη δοκιμασία για τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων να τηρήσουν τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού, ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για το κλίμα, COP26, που θα πραγματοποιηθεί στη Σκωτία το 2021.

Ο όμιλος EDFI δήλωσε ότι θα σταματήσει άμεσα τη χρηματοδότηση για τα νέα έργα άνθρακα ή πετρελαίου και θα χρηματοδοτήσει μόνο άλλες επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, εφόσον είναι σύμφωνες με το Παρίσι, προτού τα αποκλείσει έως το 2030.

Η δέσμευση περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις και έμμεσες επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω άλλων κεφαλαίων και μέσω ειδικού δανεισμού, ανέφερε ο όμιλος.

Η ομάδα ανέφερε ότι θα απαιτηθεί «σημαντική και προοδευτική» ευθυγράμμιση των ροών ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, για την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ αναφορικά με το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

"Προχωρώντας προς τις συνομιλίες στο πλαίσιο του COP 26,και καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επιτύχουν μια βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα ευρωπαϊκά DFI να δώσουν το συλλογικό παράδειγμα για τους επενδυτές στις αναπτυσσόμενες αγορές», ανέφερε η EDFI.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.