ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξορύξεις: «Κλειδιά» η γεωπολιτική και οι διεθνείς κολοσσοί για το ελληνικό upstream Κύριο

21:22 - 16 Αυγ 2021 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Εξορύξεις: «Κλειδιά» η γεωπολιτική και οι διεθνείς κολοσσοί για το ελληνικό upstream
Πριν λίγες μέρες η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ενημέρωσε, μέσω επιστολών, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε) για την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Ως επακόλουθο, τα δικαιώματα Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως τονίστηκε στην σχετική ανακοίνωση «ο Όμιλος εστιάζει τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα».

Ουσιαστικά ο Ελληνικός Όμιλος που τα προηγούμενα χρόνια είχε μπει ενεργά μαζί με την εταιρία με Ελληνικό επίσης DNA, αλλά με κυρίως διεθνή παρουσία, την Energean στο παιχνίδι των εξορύξεων, ομού με ισπανικούς, γαλλικούς και αμερικανικούς κολοσσούς δηλώνει ότι εστιάζει σε θαλάσσιες περιοχές για την ανάπτυξη του upstream (εξορύξεων) και πάντα με συνέργειες.

Ουσιαστικά υποδηλώνει τη συνέχιση του ενδιαφέροντος για τα δύο θαλάσσια τεμάχια της Κρήτης («Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη»), όπου εκτός από τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%), μετέχουν η γαλλική Total (40%) και η αμερικανική ExxonMobil (40%). Επίσης παραμένει στον Κυπαρισσιακού Κόλπου (μπλοκ 10), καθώς και στο «οικόπεδο» στο Ιόνιο έπειτα από την αποχώρηση της Repsol.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια παραμένουν με το ενδιαφέρον για το θαλάσσιο «οικόπεδο» στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου μετέχουν σε κοινοπραξία με την Energean με 50% εκάστη, στο μπλοκ 2 (Δυτικά της Κέρκυρας) όπου διαθέτουν το 25% (με το υπόλοιπο 75% να κατέχει η Energean). Επίσης, συμμετέχουν στην κοινοπραξία μίσθωσης της παραχώρησης στο Θρακικό Πέλαγος όπου το 75% να ανήκει στην καναδική Calfrac). Παράλληλα τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλει προσφορά για το μπλοκ 1 (βόρεια της Κέρκυρας).

Στο φόντο αυτό όπως φαίνεται και όπως αναφέρεται τα ΕΛΠΕ προχωρούν όπου εκτιμούν ότι υπάρχει βιώσιμη προοπτική, την ώρα πάντα που είναι σε εξέλιξη η πράσινη στροφή τους. Το στοίχημα δε της βιωσιμότητας συνδέεται με το μέγεθος των κοιτασμάτων, των ενδείξεων που υπάρχουν αλλά και την ωριμότητα αποδοχής των project από τις τοπικές κοινωνίες. Άλλη μια παράμετρος είναι βέβαια και το ενδιαφέρον των διεθνών κολοσσών που στην περίπτωση της Κρήτης συνδέεται με τους γενικότερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων καθώς εκεί σε εξέλιξη είναι μια μεγάλη παρτίδα «σκάκι». Άλλωστε εκεί οι ενδείξεις είναι για μεγάλα αποθέματα που όμως θα βρουν «διέξοδο» μετά από μια σειρά από εξελίξεις που  εκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα ισορροπιών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.