ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάρμαρα: Τα δύο «ατού» για την αναπτυξιακή πορεία της Ικτίνος Κύριο

13:24 - 23 Ιουν 2022 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Μάρμαρα: Τα δύο «ατού» για την αναπτυξιακή πορεία της Ικτίνος
Από την «καρδιά» της Ικτίνος, τη λατομική περιοχή στο χωριό Βώλακας Δράμας, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανιας, κα. Ιουλία Χαϊδά, τόνισε πως μετά την πανδημία υλοποιείται μια στρατηγική που δίνει έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων που διασφαλίζουν τα ορυχεία και οι αναμενόμενες νέες “φλέβες” μαρμάρων από τις υπό αδειοδότηση επεκτάσεις. Παράλληλα, προωθείται μεγαλύτερη διαφοροποίηση του «μπουκέτου» των πελατών ως προς τις εξαγωγές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κα Χαϊδά, η Ικτίνος έχει εντείνει την προσπάθεια για να αντικαταστήσει την μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα, που έχει γίνει λόγω των περιοριστικών μέτρων εκεί.  Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, από το 60% που ήταν πριν την πανδημία, τώρα είναι στο 30% περίπου. Ωστόσο σταδιακά ανοίγουν κι άλλες αγορές, πολλές εκ των οποίων ζητούν προϊόντα μεταποίησης που είναι και μεγαλύτερης αξίας. Έτσι, έχει επεκταθεί σε Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία με χύδην όγκους. Παράλληλα. εξάγει έτοιμα και ημιέτοιμα προϊόντα σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.

 «Φτάσαμε να πουλάμε στους Κινέζους πελάτες μας από φωτογραφίες και βίντεο καθώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ενώ έχουν δυσκολέψει όλες οι επαφές με αυτή τη χώρα», είπε πολύ χαρακτηριστικά η κα Χαϊδά, εξηγώντας το πως η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση επηρέασε τις εξαγωγές στην αγορά – ναυαρχίδα της εισηγμένης. Οι εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα έως το 2020, αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, μειώθηκαν στο 40%-45% το 2021 και το 2022, έπεσαν στο 30%. Βεβαίως, όπως τόνισε η κα Χαϊδά, από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε ανάκαμψη στην αγορά της Κίνας που συνεχίστηκε το Μάιο ενώ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η βελτίωση της ζήτησης θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νέες άδειες

Επίσης, με νέες άδειες για λατομεία στην Ελλάδα συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων σχεδιάζει η Ικτίνος να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα. Μάλιστα ολοκληρώνει  επενδυτικό  πρόγραμμα  8,2 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό παραγωγής.

Όπως τόνισε, ειδικότερα, χθες σε δημοσιογράφους στη Δράμα η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας Ιουλία Χαϊδά, έως το τέλος του Ιουνίου αναμένει την άδεια για επέκταση κατά 100 στρέμματα στο Βώλακα Δράμας που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο λατομείο της εταιρείας, εξέλιξη που θα αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Σημειώνεται ότι το λατομείο του Βώλακα έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 30.000 m3.

Στο λατομείο Βώλακα εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο και εξαρτάται το 70% της παραγωγής της. Η εξόρυξη μαρμάρου στον Βώλακα το 2021 άγγιξε τους 380.000 τόνους, εκ των οποίων οι 105.000 ήταν αξιόλογα εμπορεύσιμα μάρμαρα, τόνισε ο υπεύθυνος του έργου στον Βώλακα, Δευκαλίων Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι υπόλοιπες ποσότητες, που αφορούσαν χαμηλής διαλογής μάρμαρα, αποθηκεύτηκαν σε περίπτωση μελλοντικής ζήτησης.

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους αναμένει την άδεια για το λατομείο στην περιοχή Μανδριάς Δράμας, του οποίου η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στις 20.000 κυβικά μέτρα, ενώ ακολούθως αναμένει την άδεια επέκτασης του λατομείου στο Νέστο κατά 200 στρέμματα. Εκεί, σύμφωνα με την κα Χαϊδά, θα δημιουργηθεί ένα υβριδικό λατομείο, δηλαδή θα έχει και υπέργειες αλλά και υπόγειες εξορύξεις.

Η Αμερική

Να σημειωθεί ότι η Ικτίνος βλέπει και την αγορά της Αμερικής,  ενώ ήδη έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα στη χώρα. Η Ικτίνος έχει «ντύσει» έξι ξενοδοχεία της αλυσίδας καζίνο Wynn σε Λας Bέγκας, Βοστόνη και αλλού και συνεχίζει τις επαφές της. Η αγορά των ΗΠΑ πλέον αποτελεί κορυφαίο προορισμό για την εταιρεία, καθώς κατέχει το 15% στις συνολικές εξαγωγές της σε κατεργασμένα μάρμαρα.

Το 1ο τρίμηνο του ’22

Στη χρήση του 2021, παρά τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στην Κίνα, ο κύκλος εργασιών της Ικτίνος διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. (+1%) το 2020, ενώ είχε συγκρατημένη πτώση των ΕΒΙΤDA, στα 7,2 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ (-1%). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά πάνω από 150%, στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 42,6 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η μείωση πωλήσεων συνεχίστηκε με το τζίρο να υποχωρεί κατά 23% (στα 6,56 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 8,5 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2021). Παράλληλα, καταγράφηκε και μείωση των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στο 1,16 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία προχώρησε από την 1η Ιουνίου - λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους, κατά 8% με βάση στοιχεία Ιανουαρίου - σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, με μετακύλιση του κόστους στους πελάτες της.

DRAMA FACTORY 1

Λατομεία και εμβληματικά έργα

Η Ικτίνος έχει στο χαρτοφυλάκιό της εντυπωσιακά έργα ανά την υφήλιο, από τα μάρμαρα της Μέκκας και της Μεδίνας, μέχρι το αεροδρόμιο Las Palmas στην Ισπανία και εντυπωσιακά πρότζεκτ στο Ντουμπάι, ξενοδοχεία στο Μακάο, το Λας Βέγκας και τη Βοστόνη, αλλά και έργα σε Σιγκαπούρη, Ρωσία και Ινδία. Έχει «ντύσει» το Dubai Mall, το Emirates Palace στο Αμπού Ντάμπι, το κτίριο της Γαλλικής Tηλεόρασης στο Παρίσι, το δημοτικό θέατρο στη Λίμα του Περού και πολλά άλλα.

Δέκα είναι τα ενεργά λατομεία της Ικτίνος σήμερα, τα οποία βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα: του Βώλακα, το “Marvelous” και το “Kάλλιστον” στον νομό Δράμας, τα τρία λατομεία της Θάσου (στη Θάσο εξορύσσεται το κυανόλευκο μάρμαρο, περιζήτητο σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία και αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη Μέκκα και τη Μεδίνα), τρία της Καβάλας (μεταξύ των οποίων αυτό της Χρυσής Αράχνης με το οποίο έχουν επενδυθεί ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας και το λατομείο Νέστος, το λευκό ριγωτό μάρμαρο του οποίου είναι περιζήτητο στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Αραβικό Κόλπο) και ένα στην Πελοπόννησο (Βλαχέρνα).
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.