ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο "ρευστός χρυσός" της Ελλάδας

10:15 - 02 Μαϊ 2013 | ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Ο "ρευστός χρυσός" της Ελλάδας
Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο που μπαίνει στην παραγωγή του "ροδέλαιου".

Έτσι αποκαλείται αλλιώς το ροδέλαιο λόγω κυρίως της υψηλής του τιμής. Απαιτούνται περίπου 4.000 κιλά ρόδων για την παραγωγή μόλις ενός λίτρου ροδέλαιου. Η ζήτησή του ολοένα αυξάνεται λόγω κυρίως της χρήσης του στη βιομηχανία των αρωμάτων, των καλλυντικών, στην αρτοζαχαροπλαστική και στην αρωματοθεραπεία. Πλέον και η Ελλάδα μπορεί να φημίζεται ότι έχει το δικό της ροδέλαιο αποτέλεσμα της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2004 ο Συνεταιρισμός αρωματικών φυτών Βοΐου (Ροδόνερο, ροδέλαιο).

 

Η Ειρήνη Χασιώτη πρόεδρος του συνεταιρισμού που ιδρύθηκε στο Βόιο Κοζάνης. αναφέρει «Η συγκεκριμένη καλλιέργεια ήρθε στην Κοζάνη με πρωτοβουλία του γεωπόνου και βουλευτή κ. Κασαπίδη. Σπείραμε το 2004 για πρώτη φορά τριαντάφυλλα από τη Βουλγαρία, το 2006 έγινε η πρώτη συγκομιδή και πήγαμε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, όπου κάναμε απόσταγμα και φάνηκε ότι είναι πολύ καλό.

 

Το 2009 αποκτήσαμε το δικό μας αποστακτήριο και ο συνεταιρισμός μας έχει σήμερα 35 μέλη», αναφέρει η Ειρήνη Χασιώτη. Το κόστος rodelaio220 020513φύτευσης είναι 250 ευρώ ανά στρέμμα και η απόδοση 400 κιλά τη σεζόν. Το καθαρό κέρδος φθάνει στα 550 ευρώ το στρέμμα ενώ με τα εργατικά πέφτει στα 350 ευρώ. Η ποιότητα του ροδέλαιου του συνεταιρισμού χαρακτηρίστηκε άριστη και εφάμιλλη της Βουλγαρίας, που θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως.

 

Η έκταση που καλλιεργούν με ρόδα τα μέλη του συνεταιρισμού ανέρχεται στα 100 στρέμματα, ενώ οι ανάγκες για ροδέλαιο και ροδόνερο είναι πολύ μεγαλύτερες. Στόχοι του συνεταιρισμού για την επόμενη πενταετία είναι η επέκταση της ροδοκαλλιέργειας σε έκταση άνω των 3.000 στρεμμάτων, αλλά και η καλλιέργεια άλλων φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών σ' ολόκληρο το Ν. Κοζάνης.

 

Παγκοσμίως, το ροδέλαιο παράγεται κυρίως σε τέσσερις χώρες στον κόσμο, στη Βουλγαρία, την Τουρκία, το Μαρόκο και τώρα πια στην Ελλάδα.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 02 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.