ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Η σοφία του χρήματος»

13:04 - 28 Μαρ 2019 | ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Πασκάλ Μπρικνέρ: «Η σοφία του χρήματος»
Η ιστορία του χρήµατος και του πλούτου, η προσέγγισή τους από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και η ανάλυση της στάσης μας απέναντί του, ξεδιπλώνονται από τον Πασκάλ Μπρυκνέρ στο νέο βιβλίο του «Η σοφία του χρήματος».

 

Οι αφορισμοί κυριαρχούν και η ανάγνωση παραπέμπει σε πολλά άλλα βιβλία, ενώ η υπόγεια ειρωνεία του τίτλου χαρακτηρίζει και την αφήγηση του Μπρικνέρ.

Μερικοί από µας είναι φτωχοί, άλλοι είναι νεόπλουτοι, λιγοστοί είναι κληρονόµοι και συνεχιστές µεγάλων περιουσιών. Τι συναισθήµατα προκαλεί το χρήµα; Τι υλικές επιδιώξεις έχουν οι άνθρωποι και ποιες από αυτές οµολογούν; Ζούµε σε κοινωνίες όπου ο φθόνος θεωρείται εύλογος κι όπου επικρατεί ακόµα η χριστιανική ιδέα περί του φτωχού που θα ανταµειφθεί στον άλλο κόσµο.

 

«Η σοφία του χρήµατος» ξεκαθαρίζει τις προκαταλήψεις µας, αποκαλύπτει τις αδυναµίες µας και φωτίζει τις ανθρώπινες φιλοδοξίες που µπορούν να υλοποιηθούν στη σύγχρονη δηµοκρατία.

 

Ο Μπρυκνέρ παραπέµπει στους «Σοφούς» της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισµού, των µεγάλων ιδεολογιών και θρησκειών γράφοντας τη µακρά ιστορία του χρήµατος και µαζί αυτή του ονείρου του ανθρώπου να γίνει πλούσιος.

 

Η Σοφία του Χρληματος. Εκδόσεις Πατάκη, Σελίδες: 424, ISBN: 978-960-16-7595-4, Τιμή: 17,70 ευρώ | Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.