ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση βλάπτει σοβαρά τη γκλαμουριά...

10:09 - 30 Ιουλ 2009 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Η οικονομική κρίση αποδεικνύεται ιδιαίτερα βλαπτική για τη γκλαμουριά, είτε αυτή βρίσκεται στην Πόλη των Αγγέλων (Los Angeles) και την κινηματογραφική βιομηχανία είτε στα πιτ της Φόρμουλα 1! Παρά τα όσα λέει ο σοφός λαός ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση, στο εξωτερικό δεν φαίνεται να συμφωνουν και προχωρούν σε σειρά από περικοπές εξόδων σε κλάδους όπως η βιομηχανία ταινιών και οι αγώνες αυτοκινήτων. Στον πυρήνα της βιομηχανίας διασκέδασης δηλαδή…

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της κρίσης μια σεριά από φιλόδοξες κινηματογραφικές παραγωγές κινδυνεύουν να ακυρωθούν λόγω του υψηλού τους κόστους. Τελευταίο θύμα της κρίσης φέρεται η ταινία “Moneyball” που ετοίμαζε ο γνωστός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντεπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Μπράντ Πιτ. Η Sony Pictures αποφάσισε – αφού πρώτα είχε πληρώσει για να γραφεί το σενάριο της ταινίας- να την ακυρώσει, αφήνωντας τους συντελεστές εμβρόντητους.

Αυτή η περίπτωση είναι χαρακτηριστική μιας τάσης που ενδέχεται να ενταθεί, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν και νέες ακυρώσεις ταινιών, εν μέσω πτώσης κερδών από τις πωλήσεις εισιτηρίων στον κινηματογράφο και στα DVD. Και τα χειρότερα έπονται λοιπόν στη βιομηχανία του θεάματος!

Το Χόλιγουντ όμως δεν είναι το μόνο που επλήγη από την κρίση. Την αποχώρησή της από το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW «μετά το τέλος της σεζόν του 2009». Η εταιρία μετά από μια ιδιαιτέρως ζοφερή χρονιά και με τον κλάδο να βρίσκεται σε ύφεση αφήνει το ακριβοπληρωμένο άθλημα με τέσσερις κατασκευαστές, τη Fiat, τη Mercedes, τη Renault και την Toyota.
 
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της BMW Norbert Reithofer, η απόφαση αποτελεί αποτέλεσμα της νέας στρατηγικής της εταιρείας. «Το σημαντικό», σημείωσε, «είναι να θέσουμε σε προτεραιότητα μία πολιτική αειφόρου διαχείρισης φιλικής προς το περιβάλλον». Η ομάδα της BMW Sauber διανύει μία καταστροφική σεζόν στο πρωτάθλημα της F1 και βρίσκεται μόλις στην 8η θέση των κατασκευαστών μετά από 10 γκραν πρι.

Από τα παραπάνω μπορεί να εξάγει κανείς τα συμπεράσματά του για τις επιπτώσεις της κρίσης. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κρίση βάζει και ορισμένα πράγματα στη θέση τους, καθώς δεν είναι λίγες οι ταινίες που έχουν γυριστεί επειδή το ήθελε ένας μεγάλος «σταρ», ενώ η απόφαση της BMW- που ούτως ή άλλως δεν είχε φιλοδοξίες διάκρισης, έχει ανέλπιστα θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον…Λέτε να εφευρεθούν τώρα και μότο του στυλ «η κρίση κάνει καλό στο περιβάλλον»; Οψόμεθα...

Μ.Ρ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.