ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίκειται άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ;

17:56 - 09 Ιουν 2013 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Επίκειται άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ;
Οι πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες επίσημα μεν, επίμονες δε, είναι ότι το μέλλον της ΕΡΤ είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς το τέλος της με τη σημερινή μορφή θα επέλθει σύντομα και ξαφνικά. Ίσως μάλιστα πιο σύντομα και πιο ξαφνικά από αυτό που νομίζουν ή φοβούνται πολλοί και ιδιαίτερα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα έχει συζητηθεί και η σχετική απόφαση έχει ληφθεί σε στενό κύκλο της κυβέρνησης. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν θα ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η εταιρία χρηματοδοτείται κατ΄ευθείαν από τους πολίτες με το ανταποδοτικό τέλος και δεν επιδοτείται από το κράτος.

 

Ωστόσο η επιλογή του κλεισίματος παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα: πρώτον, στέλνει μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση «πασχίζει» να μειώσει οργανισμούς και να κάνει απολύσεις, δεύτερον, θα μειωθεί το λεγόμενο «χαράτσι» που πληρώνουν οι πολίτες μέσω ΔΕΗ και αυτό θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, τρίτον, δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία ή οποία δεν θα νοιώσει κάποια ιδιαίτερη πίεση επειδή θα μειωθούν τα κανάλια στο τηλεκοντρόλ. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και οι υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων, έχουν φροντίσει με τις αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας και απεργίες, να περιθωριοποιήσουν εντελώς τα κανάλια της ΕΡΤ, με συνέπεια το οριστικό κλείσιμο να μη δημιουργήσει αίσθηση έλλειψης.

 

Από την άλλη πλευρά, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει και λειτουργεί δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είναι απαραίτητη ια να προσφέρει αυτά που δεν προσφέρει, ή μπορεί να μην προσφέρει η ιδιωτική, ειδικά στην Ελλάδα. Ενημέρωση χωρίς λαϊκισμούς, ψυχαγωγία κάποιου επιπέδου και όχι φτηνιάρικη, κάποια έμμεση παιδεία μέσω προγραμμάτων και προγράμματα υψηλού κόστους που αδυνατούν να πληρώσουν τα ιδιωτικά κανάλια συνήθως. Επομένως το πιθανότερο είναι ότι η ΕΡΤ θα υποκατασταθεί αμέσως με δημόσια ραδιοτηλεόραση, μικρότερου μεγέθους, μικρότερου κόστους (γι αυτό μιλήσαμε πιο πάνω για μείωση και όχι κατάργηση του ανταποδοτικού έλους), άλλων όρων πρόσληψης και εργασίας των υπαλλήλων. Το σχετικό πόνημα πρέπει να είναι ήδη έτοιμο…

 

Μέσα σε όλα αυτά χωρούν φυσικά και οι πονηρές σκέψεις  περί μεγαλύτερου ελέγχου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Ούτε ο Σαμαράς και οι περί αυτόν, ούτε ο Κεδίκογλου είναι τα καλύτερα παιδιά στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, έχουν δώσει πάρα πολλά δείγματα γραφής και το κόμμα τους έχει παράδοση στο να τοποθετεί απίθανους τενεκέδες σε διάφορες θέσεις. Στην ΕΡΤ το έχουν αποδείξει πλήρως αυτό μέσα σε ένα χρόνο και αποφεύγουμε την ονοματολογία για να αποφύγουμε τις μηνύσεις. Γιατί πώς να αποδείξεις ότι κάποιος είναι εντελώς άχρηστος παρόλο που είναι αδιαμφισβήτητα εντελώς άχρηστος…Πέρα όμως από αυτό, η Ν.Δ. έχει παράδοση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για να τοποθετήσει «ημέτερους» , κάτι που επίσης έχει αποδείξει περίτρανα πάλι στην ΕΡΤ.

 

Βεβαίως, αν οι πληροφορίες αποδειχθούν σωστές, το κλείσιμο της ΕΡΤ θα γίνει με απόφαση του Σαμαρά και  το ερώτημα είναι αν είναι σε γνώση οι Κουβέλης και Βενιζέλος. Το πιθανότερο είναι ότι έχουν συμφωνήσει με κάποιο τρόπο, αλλά αυτό θα φανεί από τις αντιδράσεις τους. Πάντως σήμερα μόλις ο Σαμαράς είπε στη Θεσσαλονίκη ότι πρέπει να «σπάσουν αυγά» για να προχωρήσει η χώρα και ένα από αυτά είναι μάλλον η ΕΡΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.