ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

16:15 - 10 Ιαν 2018 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Μέσα στην ημέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το «πάγωμα» της προκήρυξης για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών, μετά από αιτήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Alpha, και Star.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να παγώσει προσωρινά η υπ' αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση επτά αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Το τίμημα θα καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος αυτών των αδειών θα είναι δεκαετής, από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.

Τα μέλη της Ολομέλειας, υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, διασκέπτονται κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφανθούν για την τύχη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

Προηγήθηκαν τα νομικά επιχειρήματα τόσο των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, όσο και των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών. Στη διαδικασία παρών ήταν και παρατηρητής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι δικηγόροι των καναλιών υποστηρίζουν ότι τόσο η προκήρυξη, όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας, έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Εξάλλου, οι δικηγόροι τόνισαν ότι δεν διασφαλίζονται η χρηματοοικονομική επάρκεια και η φερεγγυότητα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που δεν έχουν τα οικονομικά εχέγγυα και αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων του διαγωνισμού.

Τέλος, οι συνήγοροι των καναλιών υποστήριξαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.