ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «εδώλιο» του ΕΔΑΔ φέρνει ο ΑLPHA την Ελλάδα

12:01 - 16 Φεβ 2018 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Στο «εδώλιο» του ΕΔΑΔ φέρνει ο ΑLPHA την Ελλάδα
Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η προσφυγή (αρ. 72562/10) που κατέθεσε οκτώ χρόνια πριν, η Alpha δορυφορική τηλεόραση ΑΕ κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η εκδικαζόμενη υπόθεση αφορά, την επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό από το ΕΣΡ, για την προβολή τριών βίντεο, που έδειχναν τον ελεγχόμενο από την Επιτροπή της Βουλής πολιτικό Α.Κ, για συμμετοχή του σε τυχερά παιχνίδια.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον Μάιο του 2002 διαπίστωσε ότι η χρήση καμερών, για την απεικόνιση των δραστηριοτήτων του πολιτικού, δεν ήταν σύμφωνα με το νόμο και επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία 100.000 ευρώ για κάθε ένα από τα προγράμματα.

Επίσης, διέταξε να παρουσιάσει το περιεχόμενο της απόφασής του για το κύριο πρόγραμμα ειδήσεων για τρεις ημέρες.

 Οι δικηγόροι της αιτούσας εταιρείας ισχυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπόθεση ότι η χρήση των καμερών ήταν δικαιολογημένη δεδομένης της θέσης της Α.Κ. Είπαν επίσης ότι η μαγνητοσκόπηση με αυτόν τον τρόπο ήταν ένα μια εξαίρεση που είχε καταστεί αναγκαία από το γεγονός ότι κανείς δεν θα πίστευε τους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων εάν οι εικόνες δεν είχαν μεταδοθεί.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδος επιβεβαίωσε την ποινή για την εταιρεία τον Απρίλιο του 2010 και αμέσως μετά, η τηλεόραση του Alpha, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενη ότι, στην περίπτωση της , είχε παραβιασθεί το άρθρο 10 (ελευθερία έκφρασης) και το άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογης προθεσμίας).

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.