ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεοπτικές άδειες: Τι ειπώθηκε στη «μάχη» των καναλιών στο ΣτΕ

18:59 - 04 Μαϊ 2018 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Τηλεοπτικές άδειες: Τι ειπώθηκε στη «μάχη» των καναλιών στο ΣτΕ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συζήτηση των προσφυγών που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Αlpha , ΣΚΑΪ, Star και Mega, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

Όπως υποστηρίζουν τα κανάλια η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ ακόμα τονίζουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια γεγονός που παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ.

Ως προς το τίμημα οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι είναι υπέρμετρο και παρέπεμψαν στα ισχύοντα στην Κύπρο όπου όπως υποστήριξαν η τιμή μιας τηλεοπτικής άδειας κυμαίνεται στις 50.000 ευρώ.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη και η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού. Όπως σημείωσαν μάλιστα από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Από την πλευρά του δημοσίου, οι νομικοί σύμβουλοι επικαλέστηκαν αφενός τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣΤΕ , αφετέρου τις αγωγες αποζημιωσης τηλεοπτικών σταθμών για να δείξουν ότι η τιμή των 35 εκατομυριων ευρώ ειναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή.

Συγκεκριμένα, τόνισαν πως "μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Ομως τότε ο ΣΚΑΪ πρόσφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 που ηταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το star και Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δίνοντας περισσότερα χρήματα. Ολοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε μαγαζί γωνία, μια πολύ μεγάλη ομάδα που προτιμά να την αφήσει να καταρρεύσει τώρα παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.