ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιόπουλος:Η Νova αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

09:52 - 25 Νοε 2021 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Γεωργιόπουλος:Η Νova αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας
Στην πολύ μεγάλη σωρευτικά επένδυση της United στις Νova - Wind, ύψους 1,3 δισ. Ευρώ αναφέρθηκε στο συνέδριο Infocom 2021, ο διευθύνων Σύμβουλος της Nova, κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, τονίζοντας ότι δημιουργεί έναν τηλεπικοινωνιακό παίκτη που θα εναλλάσσεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, ανάλογα με την πορεία της αγοράς.

«Ολοκληρώνεται μετά από μια επταετία η συγχώνευση του κλάδου με μια αλλαγή, ο τρίτος γίνεται δευτερότριτος», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι βαρύνουσας σημασίας έχει και το ποιος παρεμβαίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συγχώνευση, ένας παίκτης που του αρέσουν οι υποδομές. Αυτό σημαίνει ότι αν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι κατάλληλο η είσοδος αυτή θα αποφέρει καρπούς. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο η υστέρηση που παρατηρείται στη σταθερή εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα στηρίχτηκε πολύ στον χαλκό για να δώσει υπερυψηλές ταχύτητες, κάτι όμως που στην περίπτωση των 100 και 200 Mpbs έχει διαφορά στην πιστότητα που προσφέρει στον τελικό καταναλωτή. Για το λόγο αυτό η διαβούλευση για την αποχαλκοποίηση στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΕΤΤ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κι αναμένεται αφενός να τονώσει την ζήτηση κι αφετέρου να ενθαρρύνει τους παρόχους να συμμετέχουν στις επενδύσεις πιο ενεργά από ότι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο η Νova αναμένεται να διεκδικήσει σθεναρά έργα ICT επιδιώκοντας να αναλάβει ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το deal United - Wind

«Η αγορά δείχνει να βρίσκει τα τελικό της σχήμα» ανέφερε από πλευράς του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής τονίζοντας ότι η εξαγορά της Wind από την United αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική αγορά αλλά και μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία και τους μετόχους της που πραγματοποίησαν όπως αποδείχτηκε μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις τους μέσω της Wind. «Η μελλοντική εταιρεία ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου θα αποτελεί έναν πολύ δυνατό πάροχο και πόλο» και θα προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις για την βελτίωση του ψηφιακού χάσματος της χώρας, όπως εξήγησε. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή η Wind προχώρησε πρόσφατα στην απόσχιση της παθητικής υποδομής και στην δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα διαθέτει υπηρεσίες χονδρικής σε όλους τους παρόχους».

Αναφερθείς στις ευρυζωνικές υποδομές ο κ. Ζαρκαλής επεσήμανε ότι η συζήτηση είναι σημαντική αλλά πραγματοποιείται εξαιρετικά απλουστευτικά αφού πρόκειται για μια πολυπαραμετρική εξίσωση. «Έχουμε μείνει πίσω στην εξάπλωση του FTTH αλλά και στην αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι παλαιότερα στην σταθερή υπήρχε μόνο ένας πολύ μεγάλος παίκτης και δεκάδες μικρότεροι που είτε δεν είχαν πρόθεση για επενδύσεις είτε αν είχαν, δεν τους βοηθούσαν οι ρυθμιστικές αρχές».

Μπρουμίδης: Επενδύσεις 600 εκατ. την επόμενη πενταετία

«Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας κλάδος εντάσεως επενδύσεων γι’ αυτό και η Vodafone σκοπεύει να επενδύσει 600 εκατ. την τρέχουσα πενταετία» επεσήμανε από πλευράς του, ο διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, κ. Χάρης Μπρουμίδης, τονίζοντας ότι η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της την τεχνολογία και τα δίκτυα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα στην Ευρώπη κι αυτό παρότι η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών παρουσιάζει ακόμα τρία δομικά προβλήματα: οι χρόνοι αδειοδότησης, η ειδική γεωγραφία και το επιπλέον κόστος ανάπτυξης εξαιτίας των διαφορετικών ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Αναφερθείς στην ανάπτυξη του 5G από την Vodafone o κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί σε 20 πόλεις και η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να φτάσει στο 40% στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλαδή τον Μάρτιο του 2022. Στην περίπτωση της σταθερής, όπως συμπλήρωσε, η Vodafone μετρά σήμερα 150 χιλιάδες συνδέσεις FTTH και στόχος είναι να φτάσουν τις 200 χιλιάδες μέσα στα επόμενα χρόνια. Τέλος, όπως και οι λοιποί πάροχοι έτσι και ο κ. Μπρουμίδης στάθηκε στην υστέρηση της ζήτησης για υψηλές ταχύτητες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα τόσο για την τόνωση της αλλά και για την επιτάχυνση των επενδύσεων».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:06 - 25 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.