ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί απεργούν σήμερα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια

13:18 - 06 Σεπ 2022 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Γιατί απεργούν σήμερα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια
Απεργία 24 ωρών πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια από τις 5:00 το πρωί της Τρίτης 6/9 έως τις 5:00 το πρωί της Τετάρτης 7/9.

Βασικό τους αίτημα είναι η απόσυρση του άρθρου 29 του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση και που αφορά το προσωπικό που υποχρεωτικά απασχολούν οι ιδιωτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας. Με βάση το νομοσχέδιο ο υποχρεωτικός αριθμός εργαζομένων μειώνεται από τα 400 άτομα στα 240.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν θεωρούν πως η συγκεκριμένη απόφαση εξυπηρετεί μόνο τους ιδιοκτήτες των σταθμών και θα οδηγήσει μαθηματικά σε απολύσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των σωματείων, "με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών".

Υπενθυμίζεται πως, κατά την τροπολογία που τέθηκε σε διαβούλευση, αναφέρεται ότι σε σχέση με την υποχρέωση κάθε τηλεοπτικού σταθμού να απασχολεί τουλάχιστον 400 άτομα, "το προσμετρώμενο προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου, δεν υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού". Δηλαδή, πλέον ένα κανάλι μπορεί να έχει 240 μόνιμους εργαζόμενους αντί για 400.

"Η μείωση του προσωπικού των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των καναλιών" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 29 του νομοσχεδίου και δηλώνουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας" σημειώνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.