ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαμάζ: Το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίες επταετίας είχε ο ΟΤΕ

18:22 - 06 Αυγ 2015 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τσαμάζ: Το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίες επταετίας είχε ο ΟΤΕ
Το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων επτά ετών και μάλιστα εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, είχε ο ΟΤΕ, σύμφωναμε όσα υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Παρά τις πιέσεις στη ρουμανική αγορά, ο ΟΤΕ είχε στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο τις μικρότερες απώλειες συνδέσεων στη σταθερή τηλεφωνία από την ημέρα που απελευθερώθηκε η αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν μεταβάλλει στους στόχους για τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στο τέλος του έτους, με τον κ. Τσαμάζ να υποστηρίζει πως θα υπάρξουν αλλαγές στο επενδυτικό πλάνο αν χρειαστεί και πως ελπίζει κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου να είναι σε θέση να δώσει πιο σαφείς προβλέψεις, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες στην οικονομία.

Κρίσιμος παράγοντας θεωρούνται τα έσοδα στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη πτώση που υπήρξε εξαιτίας των capital controls τον Ιούλιο (πολλοί πελάτες καθυστέρησαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς). Η κατάσταση εξομαλύνεται πλέον κοντά στα προ capital controls επίπεδα, υποστήριξαν από τον ΟΤΕ όσον αφορά τους πελάτες λιανικής και τον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά τις εισπράξεις από το δημόσιο (που αποτελούν το 5% έως 10% των ετησίων εσόδων του οργανισμού ανάλογα με τη χρονιά) υποστηρίχθηκε πως η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει αιμοδοσία του δημοσίου για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες.

O OTE ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 0,3% στα 953,5 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2015 ενώ στο εξάμηνο τα έσοδά του διαμορφώθηκαν στο 1,89 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη β' τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 47,2 εκατ. ευρώ.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς αυξάνουν και οι συνδρομητές VDSL οι οποίοι αποτέλεσαν το 42% των καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στο τέλος Ιουνίου η εταιρία διέθετε 122.000 συνδρομητές VDSL, με τη συνολική αγορά στους 127.000 (περί τις 5.000 συνδρομές VDSL έχουν διαθέσει οι εναλλακτικοί πάροχοι μέσω των υπηρεσιών χονδρικής). Στην εταιρία επισημαίνουν πως το μερίδιο του οργανισμού στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε το 69%.

Στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις έφτασαν τις 50.000 με τον ΟΤΕ ΟΤΕ +9,28% να κερδίζει τις 35.000 και τον ανταγωνισμό τις υπόλοιπες 15.000. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα περίπου 3.249.000 ευρυζωνικές συνδέσεις έναντι 3.141.000 στα τέλη του 2014 με την Ελλάδα να απέχει από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Σήμερα το δίκτυο VDSL καλύπτει περί το 40% του πληθυσμού της χώρας με τη διοίκηση του οργανισμού να υποστηρίζει πως μέχρι το 2019 θα φτάσει το 70% (συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας vectoring για ταχύτητες πρόσβασης μέχρι 100 Mbps). Οσο για το δίκτυο τέταρτης γενιάς (LTE) στην κινητή τηλεφωνία, η Cosmote καλύπτει σήμερα το 77% του πληθυσμού με στόχο το 98% μέχρι το 2019. Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων ανήλθαν στο 18,8% των συνολικών εσόδων της Cosmote στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 από 18,2% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η διείσδυση των «έξυπνων τηλεφώνων» (smartphones) στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας παρέμεινε σταθερή στο 47% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στον Οργανισμό επισημαίνουν και στην παρουσίαση του εξαμήνου το σχέδιο για μετάπτωση ολόκληρου του δικτύου του οργανισμού σε τεχνολογίες IP μέχρι το 2018 από την οποία προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, μεγαλύτερες δυνατότητες διαχείρισης, προσφορά νέων υπηρεσιών και βελτιωμένη εμπειρία για τον πελάτη.

Στο τέλος Ιουνίου, οι συνδρομητές της OTE TV έφταναν τις 378.000 με μέση ετήσια ανάπτυξη 47% για την τελευταία διετία. Στη διοίκηση του ΟΤΕ επισημαίνουν πως μέσα στο 2015 η ΟΤΕ TV απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για σημαντικές διοργανώσεις όπως το γερμανικό, το ιταλικό και άλλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, τα Champins League και Europa League, το πρωτάθλημα της Formula 1, το NBA, κλπ.

Η διοίκηση τόνισε πως από το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, θα υπάρξει καθαρό ετήσιο όφελος περί τα 30 εκατ. ευρώ. Από τις δύο προηγούμενες εθελουσίες τα ετήσια οφέλη έφτασαν τα 80 εκατ. και τα 94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αλλά 10 εκατ. ευρώ θα είναι το ετήσιο όφελος από τη μεταφορά περίπου 2.000 εργαζομένων της OTEPLUS και της Voicenet στον Οργανισμό.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.