ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βγήκε» με επιτυχία στις αγορές ο ΟΤΕ

11:30 - 26 Νοε 2015 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Βγήκε» με επιτυχία στις αγορές ο ΟΤΕ
Το ποσό των 350 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές άντλησε με επιτυχία ο ΟΤΕ, με την ολοκλήρωση, χθες, της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση τετραετούς διάρκειας ομολόγου με σταθερό επιτόκιο.

Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 4,375% ετησίως και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ΟΤΕ επιτυγχάνει την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου, ενώ, "ανοίγει" ουσιαστικά ξανά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για ελληνικές εταιρείες. Ο ΟΤΕ επέλεξε να βγει στις αγορές τώρα, εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν, καθώς σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν είναι μια απλή έκδοση ομολόγου, αλλά συνδυασμός επαναγοράς υφιστάμενων ομολόγων και έκδοσης νέου ομολόγου. Δηλαδή οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν ομόλογα ΟΤΕ Plc που λήγουν το 2016 ή το 2018 και να επενδύσουν στο νέο ομόλογο που θα εκδοθεί και το οποίο θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Ένα μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των ομολόγων λήξεως 2016 & 2018, ενώ το υπόλοιπο ποσό που θα αντληθεί από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής του που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Η προσφορά επαναγοράς αφορά σε δύο ομόλογα της OTE plc (θυγατρικής του ΟΤΕ) που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ. Το πρώτο ομόλογο αρχικού ύψους 900 εκατ. ευρώ και σημερινού υπολοίπου 630 εκατ. λήγει τον Μάιο του 2016 και έχει επιτόκιο 4,625% ετησίως, ενώ το δεύτερο ομόλογο ύψους 700 εκατ. λήγει τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει επιτόκιο 7,875% ετησίως. Το συνολικό ύψος των ομολόγων που θα επαναγορασθούν θα καθορισθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πλέον, η ρευστότητά του Ομίλου σε συνδυασμό με τις θετικές χρηματοροές, καλύπτουν τις λήξεις του δανεισμού του. Πρόθεση δεν είναι ο μηδενισμός του δανεισμού -ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ήδη μειωθεί δραστικά– αλλά η αναδιάρθρωσή του (επεκτείνεται η διάρκειά του και "κλειδώνεται" χαμηλότερο κόστος δανεισμού).

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ,  σχολίασε  σχετικά με την έκδοση του ομολόγου: "Πρόκειται για την πρώτη διεθνή έκδοση ομολόγου από ελληνική εταιρεία εδώ και πάνω από ένα έτος αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα και στον ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο του ΟΤΕ αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής μας και επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας". 

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως joint bookrunners οι τράπεζες Citi, Deutsche Bank και HSBC και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.