• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ψηφιακή τεχνολογία: πρόσθετη αξία $100 τρισ. έως το 2025

13:54 - 26 Ιαν 2016 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τεράστια οφέλη, τα οποία μεταφράζονται στο ογκώδες ποσό των $100 τρισ. μέχρι το 2025, μπορεί να αποφέρει στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία η λεγόμενη “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση”, αυτή της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε αυτό το ποσό αποτιμά το λεγόμενο “ψηφιακό μέρισμα” για τον πλανήτη το World Economic Forum, σε μελέτη του, την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Accenture και παρουσίασε στη σύνοδο στο Νταβός.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που, ήδη, διατρέχει οριζόντια όλους τους τομείς της οικονομίας, θα έχει το μεγαλύτερο του αντίκτυπο στην κοινωνία και δευτερευόντως στις επιχειρήσεις. “Η συνολική αξία για την κοινωνία και τη βιομηχανία από την ψηφιοποίηση, που, ήδη, συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, θα μπορούσε να δημιουργήσει πλέον των $100 τρισ. έως το 2015, με την κοινωνία να κερδίζει περισσότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις”, αναφέρει η έκθεση του World Economic Forum.

Η μελέτη εξετάζει ενδελεχώς τις συνδυαστικές επιπτώσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το mobility, το cloud, τα big data analytics, η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία.

Ως παράδειγμα συνδρομής της ψηφιακής “επανάστασης” στην κοινωνία αναφέρει την ορθολογική χρήση των πόρων. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι η σωρευτική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση $867 δισ. έως το 2025, θα μπορούσε να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Συνολικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι μπορεί να επιστρέψει ως μέρισμα περισσότερο από $1,3 τρισ. στη βιομηχανία και πλέον του $1,7 τρισ. στην κοινωνία το διάστημα 2016 - 2025.

Logistics
Η ανάλυση του World Economic Forum καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα των Logistics μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη αξία $1,5 τρισ. για την ίδια τη βιομηχανία του κλάδου. Επιπλέον, σε $2,4 τρισ. εκτιμώνται τα κοινωνικά οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των Logistics.

Έτερο παράδειγμα της κοινωνικής αξίας, που παράγει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, σύμφωνα με τη μελέτη, αποτελεί η ευρεία υιοθέτηση των αυτοκινούμενων οχημάτων, η οποία θα μπορούσε να σώσει έως και 1 εκατομμύριο ζωές το χρόνο σε όλο τον κόσμο, με ορίζοντα το 2025.

 

Digital transformation has greater value at stake for society than industry

ΣΕΠΕ γράφημα

Πηγή: World Economic Forum

 

Καινοτομία
Το World Economic Forum στη μελέτη του, θέλοντας να υπογραμμίσει τη δυναμική της “Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης”, σημειώνει ότι, ενώ οι εταιρείες του δείκτη “Fortune 500” χρειάστηκαν, κατά μέσο όρο 20 χρόνια, για να φτάσουν σε αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, startups της ψηφιακής τεχνολογίας πέτυχαν αυτό το ορόσημο σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι, από τη στιγμή που αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν τη μαζική εμπορευματοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί περαιτέρω. Να σημειωθεί ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση - που ήταν ουσιαστικά η τεχνολογία - ήταν και το κεντρικό θέμα στη φετινή σύνοδο του World Economic Forum στο Νταβός.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman