ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΤΑ: Κερδίζουν έδαφος τα δέματα, χάνουν οι επιστολές

11:34 - 07 Μαρ 2016 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΕΛΤΑ: Κερδίζουν έδαφος τα δέματα, χάνουν οι επιστολές
Συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση της ταχυδρομικής αγοράς, η οποία επηρεάζεται από τη διείσδυση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν μείωση στα έσοδα από επιστολές και σημαντική αύξηση στη διακίνηση δεμάτων.

Το κυρίαρχο, μέχρι πρότινος προϊόν των ΕΛΤΑ, η αλληλογραφία, πλήττεται από την ηλεκτρονική υποκατάσταση, την επέκταση της ηλεκτρονικής διοίκησης και επικοινωνίας στο Δημόσιο Τομέα, την οικονομική ύφεση και την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς.

 

Αλληλογραφία VS δεμάτων

Συγκεκριμένα τα έσοδα της αλληλογραφίας (67,1% του κύκλου εργασιών)  προϋπολογίστηκαν στο ποσό των 199,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,7%, έναντι της εκτίμησης του 2015.

Ωστόσο, ο τομέας των δεμάτων (5,8% του κύκλου εργασιών) αποτελεί μια κατηγορία του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης. Τα έσοδα των δεμάτων προϋπολογίζεται να ανέλθουν σε 17,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντικότατη αύξηση, σε σχέση με το 2015 (20,3%).

 

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ υπέγραψαν σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZHEJIANGLTD. Η σύμβαση έχει διετή διάρκεια και αφορά στην αποστολή μικροδεμάτων από την Κίνα, προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, μέσω των ΕΛΤΑ. Για το 2016 προβλέπονται έσοδα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται, επιπλέον, στον προϋπολογισμό του 2016 έσοδο από αχρησιμοποίητες προβλέψεις 19 εκατ. ευρώ ως συνέπεια της μείωσης κατά 5.000 ευρώ ανά υπάλληλο της αποζημίωσης προσωπικού, λόγω εξόδου από την υπηρεσία. Στα έσοδα της επιχείρησης ενσωματώνεται, όπως προβλέπεται σχετικώς με τον ν.4053/2012, αποζημίωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΤΑ προγραμματίζουν, επιπλέον, την είσοδο τους στην αγορά ενέργειας τους επόμενους μήνες. Θα καταστούν συγκεκριμένα εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που διαμορφώνεται στη χώρα, προβλέποντας έσοδα ύψους 0, 5 εκατ. ευρώ.

 

Οι στόχοι για το 2016

Με το βλέμμα στραμμένο στη διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τη διαρκή συρρίκνωση του επιστολικού ταχυδρομείου και την προσπάθεια εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών, κινούνται φέτος τα ΕΛΤΑ.

Το οικονομικό αποτέλεσμα της χρήσης του 2016, όπως αναφέρθηκε σε συνεδρίαση, με βασικό θέμα είχε τη μελέτη του προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά, προϋπολογίζεται σε κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το ΕΒΙΤDA διαμορφώνεται σε 14,8 εκατ. ευρώ και η σχέση αυτού, με τον κύκλο εργασιών (περιθώριο ΕΒΙΤDA), στο 5%.

Επίσης, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού εκμετάλλευσης 2016 ανέρχονται σε 324,5 εκατ., μειωμένα κατά 17,1 εκατ. ευρώ (-5%), σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2015.

 

Στοίχημα η εξοικονόμηση δαπανών

Η κερδοφορία στην προϋπολογιζόμενη χρήση, όπως τονίσθηκε, επιτάσσει τη διαρκή προσαρμογή των λειτουργικών εξόδων, στην αντίστοιχη μείωση του κύκλου εργασιών. Σε συνολικό επίπεδο, οι δαπάνες προϋπολογίζονται σε 320,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,7%, έναντι της εκτίμησης κλεισίματος τους έτους 2015. Το κόστος προσωπικού ανέρχεται σε 217,1 εκατ. ευρώ (μεταβολή -4% έναντι της εκτίμησης του 2015) και τέλος, το λοιπό λειτουργικό κόστος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 96,6 εκατ. ευρώ (-3,3%), σε σχέση με το 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.