ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας: Xτύπημα στην ανάπτυξη η αύξηση τέλους κινητής

13:28 - 31 Μαρ 2016 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας: Xτύπημα στην ανάπτυξη η αύξηση τέλους κινητής
Βλαπτική για την ανάπτυξη θα είναι μια ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη για μέτρα ανάλογα με το 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Στεφανόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας στον Real Fm.

Όπως ανέφερε μια ενδεχόμενη αύξηση των τελών συνιστά μια επιπλέον μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών για ένα αγαθό πολύτιμο και απαραίτητο όπως η επικοινωνία. Η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ με συνολικό ύψος φόρου επί του λογαριασμού, που κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6%. Η δυσανάλογη έμμεση φορολογία στη χώρα μας οφείλεται στο ειδικό τέλος (12%-20%). Περαιτέρω αύξησή του, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή.

 
Τριτοκοσμική εικόνα έχει η Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, που είναι η από τις υψηλότερες παγκοσμίως την κατατάσσει στην έκτη θέση, σε σύνολο 50 χωρών. Μάλιστα οι πρώτες δέκα θέσεις ανήκουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες (Τουρκία, Ιορδανία, Γκαμπόν, Τανζανία, Τζαμάικα, Ελλάδα, Βραζιλία, Πακιστάν κ.ά). Επίσης παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος, μειώνονται τα τελευταία έτη λόγω του περιορισμού της χρήσης και των αντίστοιχων λογαριασμών. Τα δημόσια έσοδα το 2015 ανήλθαν σε €210 εκ. χαμηλότερα από το 2007.
 
Η υπερφορολόγηση, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπολείπεται έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη χρήση δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών και την ανάπτυξη των αντίστοιχων υπηρεσιών και εφαρμογών. Η χρήση δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες με πολλαπλές εφαρμογές στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Με βάση μελέτη της Deloitte κάθε διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Εφόσον η Ελλάδα συγκλίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη χρήση δεδομένων, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,8% ή €1,5 δισ.
 

Επιπρόσθετα, το ειδικό τέλος περιορίζει τη χρηματοοικονομική δυνατότητα των παρόχων να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 31 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.