ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα Mbps και το 4G οι κρίσιμοι επιταχυντές της ανάκαμψης Κύριο

12:21 - 28 Ιαν 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τα Mbps και το 4G οι κρίσιμοι επιταχυντές της ανάκαμψης
Κομβικό ζήτημα για τη διασφάλιση όρων ανάπτυξης για όλη τη χώρα σε ισότιμη βάση είναι η άρση της ψηφιακής απομόνωσης και η βελτίωση των ασύρματων επικοινωνιών. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις τόσο σε ασύρματα δίκτυα όσο και στα ευρυζωνικά.
Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, παρατηρούν ότι ο ρυθμός υλοποίησης των επενδύσεων π.χ. του κλάδου κινητών επικοινωνιών για να στηρίξει την προσπάθεια να μη χάσει η Ελλάδα το ψηφιακό «τραίνο» απαιτεί βελτίωση και απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης.
 
Στο μεταξύ οι εταιρείες – των πιο σημαντικών κλάδων για την ελληνική οικονομία – συνεχίζουν τα επενδυτικά τους πλάνα ρίχνοντας, σταδιακά έστω, αρκετό φρέσκο χρήμα στην αγορά. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο στη συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού των επιχειρήσεων (ανακαινίσεις καταστημάτων, συντήρηση δικτύων κ.λπ.), όσο και στη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εξαγορές, προσέγγιση νέων αγορών και την ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς. Περίπου το 50% του EBITDA των εταιριών κινητής επενδύονται σε σταθερή βάση για την προοδευτική βελτίωση των απαραίτητων υποδομών.
 
Έτσι, στις ενσύρματες υποδομές, η εφαρμογή του κανονισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για το αποκαλούμενο vectoring (ή VDSL 2) έχει ως στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία προκειμένου να έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα λήψης δεδομένων έως 100 Mbps με τις οπτικές ίνες να αποτελούν το επόμενο βήμα. Στόχος είναι έως το 2020, τουλάχιστον το 50% των Ελλήνων να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες internet 100 Mbps μέσω σταθερού internet και πάνω από το 70% μέσω συνδυασμού σταθερού και κινητού internet.
 
Επενδύσεις ιδιωτών
Στο φόντο αυτό την τελευταία πενταετία ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει επιπλέον 1,3 δισ. Ευρώ σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Οι επενδύσεις αυτές αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα και υλοποιούνται με ίδια κεφάλαια και χωρίς κάποια επιδότηση.
 
Στο πλαίσιο αυτό την περυσινή χρονιά ο όμιλος ΟΤΕ συνέχισε την αντικατάσταση του δικτύου χαλκού με οπτικές ίνες, παρέχοντας πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές με την πληθυσμιακή κάλυψη να αυξάνεται σε 46%. Πλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες έως και 50 Mbps. Παράλληλα, στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G αυξήθηκε στο τέλος του 2016 σε 93%.
 
Από την πλευρά τους, Vodafone και Wind έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας προχωρήσει και στην υπογραφή MoU με σκοπό τη συνεργασία τους για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερών υποδομών νέας γενιάς με τη χρήση οπτικών ινών. Η Vodafone Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει πως επιταχύνει το στρατηγικό της πλάνο να προχωρήσει σε επενδύσεις και δίκτυα νέας γενιάς (NGA), σε ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες αιχμής, με ένα επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.
 
Αντίστοιχα, η Wind, έχοντας ολοκληρώσει τον περασμένο Δεκέμβριο μια ΑΜΚ ύψους 25 εκατ.ευρώ η οποία καλύφθηκε από τους μετόχους της και σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. μέσω ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές, έχει ενισχύσει τη ρευστότητά της για τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της πενταετίας 2017 – 2021. Το πλάνο εστιάζει σε δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή (4G, 4G+) και σταθερή τηλεφωνία (VDSL, FTTx), αλλά και στην παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου στο άμεσο μέλλον.
 
Πάντως η χώρα εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των νεωτερισμών συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείγμα ότι  χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, το οποίο να περιλαμβάνει τη δημόσια διοίκηση και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς παρά τη σημαντική πρόοδο στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των διαδικτυακών υπηρεσιών, πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί παραμένουν στάσιμοι απέναντι στις τεχνολογικές καινοτομίες, την ώρα που χώρες όπως η η Φινλανδία είναι πρώτη σε ψηφιακές εφαρμογές, ενώ η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να βελτιώσει την «ψηφιακή» θέση της κατά 4 θέσεις.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα σχέδιο μαζικών επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες τα επόμενα 10 χρόνια, θα μπορούσε να αυξήσει το κοινοτικό ΑΕΠ κατά 900 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας.
 
Το έργο Rural broadband
Στο πλαίσιο αυτό η αναβάθμιση σε υπουργείο της σχετικής κρατικής διοικητικής δομής δείχνει σε πρώτο επίπεδο ότι η πολιτεία αντιλαμβάνεται τη σημασία της ψηφιακής πολιτικής για την ισόρροπη ανάπτυξη. Μάλιστα επενδύει και πολιτικά όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη περιοδεία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Δυτική Μακεδονία με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου  Rural Broadband, προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, που σχεδίασε και προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον Νοέμβριο του 2013, και υλοποίησε η ΚτΠ Α.Ε. Ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν όπως π.χ. το ξεμπλοκάρισμα του «Σύζευξις», η προώθηση αδειοδοτήσεων για νέες υποδομές τηλεπικοινωνιών, η οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη λογισμικού στη χώρα.
 
«Η άρση της ψηφιακής απομόνωσης για όλους τους Έλληνες, θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στο «people drain» που αποστραγγίζει την ελληνική περιφέρεια. Εν τέλει, δεν μιλάμε για ένα τεχνολογικό θέμα. Μιλάμε για ένα θέμα Δημοκρατίας», δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με αφορμή το έργο Rural Broadband.
 
Σήμερα ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε περίπου 150 οικισμούς στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά διατίθενται στους υπόλοιπους, ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 να έχουν φτάσει συνολικά σε 803 οικισμούς με 162.000 κατοίκους. Με την ολοκλήρωση του έργου  Rural Broadband θα εξυπηρετούνται περίπου 3.700 οικισμοί όλης της χώρας,
 
 «Η Πολιτεία οφείλει, σε συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα, να άρει τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος με την κατασπατάληση των πόρων και τη μερικότητα των έργων. Πλέον, η «απόσταση» και η «απομόνωση» δεν μετριούνται με χιλιόμετρα, αλλά με Mbps. Εκτιμάται ότι 10% αύξηση στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας αποφέρει 1,3% αύξηση στο ΑΕΠ, έως 3% αύξηση της απασχόλησης και έως και δεκαπλασιασμό της παραγωγικότητας. Δεν έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να χάσουμε το τρένο αυτής της νέας τεχνολογικής επανάστασης, όπως χάσαμε το προηγούμενο» σημείωσε ο υπουργός.
 
«Δεν είναι απλά τα 14.000 χλμ. των εκσκαφών για τα καλώδια. Είναι το γεγονός ότι δημιουργούμε τις υποδομές στις οποίες θα βασιστεί η νέα ανάπτυξη του τόπου. Διότι η Ελλάδα, χάρη στη μοναδική της γεωγραφική θέση, έχει κάθε δυνατότητα να λειτουργήσει ως ο κόμβος μέσω του οποίου θα φτάνουν στην Ευρώπη προϊόντα και υπηρεσίες από όλο τον κόσμο. Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, είναι απαραίτητες οι υψηλού επιπέδου δικτυακές υποδομές: στις επικοινωνίες, στην ενέργεια, στους οδικούς άξονες παλαιότερα κ.ο.κ. Ακριβώς πάνω σε αυτά τα δίκτυα θα στηριχθούν, ιδιώτες, επιχειρήσεις και Δημόσια Διοίκηση, για να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα» είπε ο υπουργός. Μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει και πράξη. Πάντως οι πόροι υπάρχουν τόσο από τις εταιρίες όσο κι από σειρά προγραμμάτων της ΕΕ.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.