ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις €1.2 δισ. στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έως το 2018

08:21 - 05 Μαϊ 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Επενδύσεις €1.2 δισ. στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έως το 2018
Πρωταθλητισμό στις … επενδύσεις κάνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Συνολικά €340 εκατ. επένδυσαν το 2016 σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος μιλώντας στο 7ο συνέδριο Mobile Connected World στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Όπως τόνισε το ύψος των επενδύσεων τα τελευταία τρία τρίμηνα αντιστοιχεί στο 49% του EBITDA τους ή στο 19% των εσόδων τους από υπηρεσίες.
Επιτάχυνση των επενδύσεων με παραγωγική συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση
 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία υπογράμμισε ότι βγαίνουμε με δυσκολία από την κρίση, όμως υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ρεαλισμός και σε αυτή τη βάση σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις των εταιρειών.
 
Έως το 2018 θα δρομολογηθούν επενδύσεις €1.2 δισ., ενώ υπολογίζονται στο σχεδιασμό επιπλέον €4.49 δισ. έως το 2020 σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και επαρκούς χωρητικότητας με έμφαση στην εξάπλωση των ασύρματων δικτύων 4G σε όλη την Ελλάδα.
 
Οι επενδύσεις για τα νέα δίκτυα 5G εντάσσονται στο μεγάλο στοίχημα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην πιλοτική εμπορική διάθεσή τους το 2020 και όπως εξήγησε πατάνε ήδη στην ανάπτυξη των δικτύων 4G, ενώ ο σχεδιασμός των έξυπνων πόλεων βασίζεται στα δίκτυα 4.5G.
 
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα φιλικότερο προς τις επενδύσεις περιβάλλον, ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων, να δημιουργηθεί αξία και να προλάβει η χώρα το τρένο της ψηφιακής ανάπτυξης, με την παραγωγική συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
 
Αύξηση της παραγωγικότητας των ΜμΕ με την ενσωμάτωση ψηφιακής τεχνολογίας
 
Τα νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην παροχή υψηλής ποιότητας ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν πολλά να προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους.
 
Ο τουριστικός τομέας αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα φέρουν πολύ περισσότερα έσοδα από τον ίδιο αριθμό τουριστών.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στεφανόπολος «αν θέλεις να δώσεις μια νέα εμπειρία στον επισκέπτη της Κρήτης θα πρέπει να έχεις αναπτύξει νέα δίκτυα».
 
Κατάργηση χρεώσεων roaming από 15.06
 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία του και στη νέα εποχή που ξεκινάει με την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) στην Ευρώπη από τις 15 Ιουνίου, εξέλιξη που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων ότι ο χρήστης π.χ. στη Β. Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πάροχο από τη Βουλγαρία όπου οι χρεώσεις και ο ΦΠΑ είναι χαμηλότερος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των εγχώριων παρόχων.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:34 - 05 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.