ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνει η κάλυψη με 4G της χώρας–Νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες

13:30 - 17 Ιουν 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αυξάνει η κάλυψη με 4G της χώρας–Νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες
Βήμα-βήμα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, παρά τις δυσκολίες, υλοποιούν ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Η Cosmote κάνει λόγο για 95% πληθυσμιακή κάλυψη με 4G δίκτυα (ξεκίνησε Δεκέμβριο 2012) και 85% με 4G plus (ξεκίνησε αρχές 2015).

Από τη Vodafone σημειώνεται πάντως ότι το 4G δίκτυο, έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και εδώ η αύξηση της χρήσης του κινητού, όπως και στην cosmote για μεταφορά δεδομένων είναι σημαντική. Τέλος η Wind αναφέρει πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυο 4G στο 79%.

 

Σημειώνεται ότι την ανάγκη συστράτευσης όλης της κοινωνίας αλλά και του συνόλου των διοικητικών δομών, όπως έγινε στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο στόχο της υλοποίησης των στόχων που βάζει η ψηφιακή στρατηγική έθεσαν οι ομιλητές στο 9ο Διεθνές Συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με θέμα «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά».

 

Η προοπτική

 

Σημειώνεται ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.).

 

Μάλιστα μελέτη της Accenture (ΣΕΒ) για την Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας υπολογίζει ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ από 2,6% έως 4% (αύξησή κατά €4,9 δισ. - 7,6 δισ.).

 

Ωστόσο απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, καθώς βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28. Ενώ σε υποδομές 4G η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα στην ΕΕ-28 ως αποτέλεσμα των επενδύσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η χρήση κινητής ευρυζωνικότητας υπολογίζεται μόλις στο 44% έναντι 75% στην ΕΕ-28, ο τζίρος Στάλθηκε από το iPhone μου έναντι 25% στην ΕΕ-28, η χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων μόλις στο 4,1% έναντι 31,5% και η χρήση υπηρεσιών cloud στο 6,5% έναντι 20,5%.

 

«Ο συνεχής εκσυγχρονισμός αποτελούν προϋπόθεση για ένα ενεργητικό περιβάλλον επενδύσεων που είναι αναγκαίο για την χώρα. Διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου ελληνικές επιχειρήσεις ήδη έχουν επιδείξει πεδίο για βελτίωση αποτελεσματικότητας. Ο δρόμος για έξοδο από κρίση είναι και ψηφιακός και απαιτεί συνέργειες όλων των εμπλεκομένων μελών, κυβέρνησης φορέων ανεξάρτητων αρχών κλπ» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσμάκης.

 

Σημειώνεται ότι τα νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην παροχή υψηλής ποιότητας ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν πολλά να προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους. Ο τουριστικός τομέας αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα φέρουν πολύ περισσότερα έσοδα από τον ίδιο αριθμό τουριστών.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.