ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητείται χρυσή τομή μεταξύ των πνευματικών δημιουργών και ψηφιακής αγοράς Κύριο

10:24 - 19 Ιουλ 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αναζητείται χρυσή τομή μεταξύ των πνευματικών δημιουργών και ψηφιακής αγοράς
Η επιβολή τέλους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ακόμα μια επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων υπερφορολόγησης που έχουν σαφώς αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και πλήττουν ιδιαίτερα τους κλάδους που παράγουν πνευματικό περιεχόμενο, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Η σφοδρή αντίδραση του ΣΕΚΕΕ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά έντονων αντιδράσεων από κλάδους με συνάφεια στις νέες τεχνολογίες. «Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή, όπου πνευματικά έργα δεν θεωρούνται μόνον αυτά της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και των άλλων τεχνών, αλλά και το λογισμικό, το πολυμεσικό ψηφιακό περιεχόμενο και πολλά άλλα δημιουργήματα των σύγχρονων τεχνουργών, δεν είναι πλέον αποτελεσματικές οι μέθοδοι του περασμένου αιώνα» αναφέρει ο ΣΕΚΕΕ.

 

Υπερφορολόγηση

 

Το θέμα πάντως, έχει προκύψει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στη συζήτηση για τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα περιείχε ο σχετικός νόμος. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μετά και την εξαίρεση των smartphones και των κινητών που, όμως, οδήγησε σε διπλασιασμό της επιβάρυνσης στις ταμπλέτες με μέγεθος εσωτερικής μνήμης RAM ίσο ή μεγαλύτερο των 4GB και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο 2% της αξίας τους, σύμφωνα με τις αλλαγές που προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν μάλιστα ότι «τη στιγμή δε που γίνονται συζητήσεις για μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων και μείωση της απόστασης που μας χωρίζει από τις προηγμένες χώρες, το μέτρο αυτό δεν συνάδει με την απαίτηση βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών στα ψηφιακά αγαθά, ούτε με τις προοπτικές της ανάπτυξης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη.»

 

Ο ΣΕΚΕΕ εκπροσωπώντας εταιρίες που ασχολούνται με την παραγωγή ψηφιακού πνευματικού κεφαλαίου και οι οποίες βρίσκονται σε στενή σχέση με τους άλλους κλάδους των δημιουργικών βιομηχανιών, αναγνωρίζει στην ανακοίνωσή του την αναγκαιότητα προστασίας της σχετικής ιδιοκτησίας, αλλά ζητά κάτι τέτοιο να γίνει αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα και τις κατευθύνσεις των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών, στην προοπτική της ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών με διαφάνεια και με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

 

Παράπλευρες απώλειες

 

«Το ζητούμενο σήμερα, ενόψει της ενιαίας ψηφιακής αγοράς (Digital single market), είναι να βρεθούν νέοι τρόποι και εργαλεία, αλλά και ριζικά νέες προσεγγίσεις (πχ χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων τελών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των φορέων που παράγουν πνευματικό κεφάλαιο, software, games, οπτικοακουστικό περιεχόμενο, αλλά και νέες μεθόδους ανταμοιβής των παραγωγών, βασισμένες στις σύγχρονες τεχνολογίες crowdfunding, blockchain, κλπ). Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο ΣΕΚΕΕ, τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία προέρχονται από τους πολίτες και την αγορά πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία ως κεφάλαια για την καινοτομίαμέσω ειδικού επενδυτικού ταμείου με διαφανή διαχείριση» τονίζει ο Σύνδεσμος.

 

Ιδιαίτερα δε καθώς ο νέος φόρος έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς τεχνολογίας, υπάρχει έντονη ανησυχία για περαιτέρω πτώση των πωλήσεων. Σημειώνουν δε ότι πρόσθετη φορολογία στην τιμή ηλεκτρονικών συσκευών που σχετίζονται με την ψηφιακοποίηση των επιχειρήσεων, ιδίως των πολύ μικρών και μικρών, θα επιδράσει αρνητικά στο υπάρχον ψηφιακό χάσμα, παρεμποδίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας συνολικά, εξηγούν.

 

Ελλάδα: Το 10% μόνο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πωλούν ηλεκτρονικά

 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στην 26η θέση στην ΕΕ-28 –τρίτη από το τέλος– στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας (DESI 2017), στην ίδια θέση και με το 2016. Η χρήση της κινητής ευρυζωνικότητας βρίσκεται μόνο στο 44% έναντι 76% στην ΕΕ-28, με σημαντική μερίδα των νοικοκυριών να στερείται βασικές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και την πλειονότητα των επιχειρήσεων να αδυνατούν να τις αξιοποιήσουν αποτελεσματικά, όταν η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κινητών επικοινωνιών ανέρχεται στο 49% - δεύτερη υψηλότερη φορολόγηση στην ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 10% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα πωλούν ηλεκτρονικά έναντι 17% στην ΕΕ-28.

 

ΑΕΠ: αύξηση + €4,9 δισ. - 7,6 δισ. συνεπάγεται η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας

 

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως βασικό αναπτυξιακό στόχο την πιλοτική ανάπτυξη δικτύων 5G τουλάχιστον σε μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους έως το 2020 και την πλήρη ανάπτυξή τους σε όλη την ΕΕ έως το 2025. Τα δίκτυα 5ης γενιάς αναμένεται να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατών μελών, δημιουργώντας 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας, με τα οφέλη σε τέσσερις βασικούς τομείς της βιομηχανίας (αυτοκινητοβιομηχανία, υγεία, μεταφορές, ενέργεια) να υπολογίζονται σε €113,1 δισ. το χρόνο, ενώ οι απαραίτητες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμώνται σε €56,6 δισ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ για την Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4% (αύξησή κατά €4,9 δισ. - 7,6 δισ.), βελτιώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.