ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕΚΤ: Αισθητή η συμβολή της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ

09:48 - 19 Οκτ 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΕΕΚΤ: Αισθητή η συμβολή της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ
Η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σημαντικό μέρισμα ανάπτυξης από την αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων στις τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα προβλέπεται η ψηφιακή οικονομία να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% μέχρι το 2020.

Αυτό τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, στον χαιρετισμό του στο 19ο Greek ICT Forum που έγινε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

«Zoύμε την αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», είπε και σημείωσε ότι στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει ήδη ο οδικός χάρτης για αυτή την πορεία.

«Τα δίκτυα 5ης γενιάς είναι προ των πυλών και αυτή την περίοδο συντάσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο τα διεθνή πρότυπα, τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2018. Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αλλάξουν θεαματικά το μείγμα των υπηρεσιών και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις απευθύνονται στους καταναλωτές, διαμορφώνοντας μια πιο προσιτή, μια προσωπική σχέση. Η καθοριστική αλλαγή,όμως, που θα γίνει αμεσότερα αντιληπτή στο χρήστη αναμένεται στην παροχή περιεχομένου, η οποία θα απογειωθεί, χάρη και στον συνδυασμό εξατομικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.  Μπαίνουμε σε μια συναρπαστική εποχή» τόνισε ο κ. Γ. Στεφανόπουλος.

Επίσης συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαία τα δίκτυα υψηλής πιστότητας, τα οποία θα είναι σημαντικά και κρίσιμα για πολλούς τομείς: Την υγεία, τον κλάδο των εξορύξεων, τα αυτόνομα αυτοκίνητα, την εκπαίδευση κ.α.

Είναι προφανές ότι η δημιουργία και η πρόσβαση σε υποδομές είναι το Α και το Ω της ψηφιακοποίησης της οικονομίας. Οι εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών το κάνουν πράξη, προσφέροντας πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επεκτείνουν τα δίκτυά τους, δημιουργούν νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων 4G+, προετοιμάζουν το έδαφος για τα 5G, παράγουν καινοτομία και προσφέρουν συνεχώς νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ευκαιρίες αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.»

O ψηφιακός μετασχηματισμός, συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, δεν είναι θέμα επιλογής ή προτίμησης, αλλά θέμα επιβίωσης και στη συνέχεια ανάπτυξης και να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή είμαστε ουραγοί στην ΕΕ-28» είπε.

«Στην ψηφιακή εποχή, το σπίτι μας μετατρέπεται σε smarthome, η πόλη μας σε smartcity. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τον πολίτη. Ψηφιακοποίηση σημαίνει, επίσης,e-health, e-educationκαι e-commerce, το οποίο ανοίγει τις αγορές του κόσμου, προσφέροντας τη διέξοδο που χρειάζεται το ελληνικό εμπόριο. Και όλα αυτά συμβαίνουν τώρα. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Η εμπορική διάθεση του 5G, άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε λιγότερο από δύο χρόνια σε Ν. Κορέα και ΗΠΑ και το 2020 στην ΕΕ – τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος-μέλος» κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.