ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ευρυζωνικά δίκτυα μπαίνουν στο παιχνίδι ανταγωνισμού των εταιριών τηλεπικοινωνιών

10:15 - 21 Νοε 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών να ετοιμάσουν τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA), ώστε η χώρα να πιάσει τους στόχους που έχουν καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η σύγκλιση με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου 2020 προβλέπει ότι η διαθεσιμότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30Mbps θα είναι εφικτή για όλους τους πολίτες της χώρας έως το 2020, ενώ το 50% των ελληνικών νοικοκυριών θα διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100Mbps έως το 2020.

Στο φόντο αυτό οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την παροχή των νέων υπηρεσιών. Χτες, Δευτέρα, η Wind και η Cosmote ανακοίνωσαν νέα πακέτα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία και σύνδεση στο internet με ταχύτητες 100 και 200 Mbps, ενώ στις προσεχείς ημέρες η Vodafone θα δώσει τα δικά της πακέτα.

Επίσης, και η Cyta και η Forthnet αναμένεται να μπουν στο παιχνίδι της ευρζωνικότητας αγοράζοντας στη χονδρική από τις τους τρεις παρόχους και πουλώντας στη συνέχεια στη λιανική.

«Από σήμερα αλλάζει τελείως η εμπειρία που είχε ο καθένας μας στη χρήση του σταθερού Internet» δήλωσε σε σχετική εκδήλωση για τα ΜΜΕ, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B  της WIND.

«Η WIND είναι ο πρώτος πάροχος που εγκαινιάζει τις υπηρεσίες οπτικών ινών προς τον τελικό χρήστη στην Ελλάδα. Σχεδιάσαμε τα πακέτα με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι προσιτά σε όλους τους καταναλωτές και παράλληλα συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ώστε να προστίθενται συνεχώς νέες περιοχές διαθεσιμότητας των υπηρεσιών.

Οι μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι αρχιτεκτονικές οπτικών ινών που επιλέξαμε (FTTC/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus & G.fast) προσφέρουν υπέρ - υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV & VR, και δίνουν νέα ώθηση στις καθημερινές εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η εταιρία προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος η δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών της WIND, μια επένδυση που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019. Ήδη έχει ολοκληρωθεί στο 100% το δίκτυο οπτικών ινών στην Καλαμάτα, ενώ σημαντική είναι η πρόοδος στην Αττική που θα συνεχιστεί εντατικά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ολοκληρωθεί το δίκτυο οπτικών ινών της WIND στη Λάρισα. Το 2019 θα είναι διαθέσιμο το δίκτυο της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Οι υποδομές νέας γενιάς που δημιουργεί η WIND είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για  σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε σε ενημέρωση δημοσιογράφων χτες, Δευτέρα, οι υπηρεσίες WIND Fiber είναι διαθέσιμες σε 800.000 γραμμές σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο  καταναλωτής δε θα πρέπει να δει αν καλύπτεται η περιοχή του μέσα από τις ιστοσελίδες των παρόχων για να προχωρήσει μετά σε σύνδεση με τα νέα δίκτυα NGA.

Οι προβολές της Wind είναι μέχρι το 2019 το 30 -35% περίπου των συνδέσεων να είναι σε δίκτυα NGA, ενώ αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή από τους εταιρικούς πελάτες. Όπως αναφέρθηκε, αναμένουν αναλογία αιτημάτων για τις μεγάλες ταχύτητες που θα είναι στο 3-1. Δηλαδή τρεις εταιρικοί προς ένα οικιακό. Πχ. Τα ξενοδοχεία που έχουν μεγάλη ανάγκη γρήγορων συνδέσεων αναμένεται να αποτελέσουν τους πιο πρόθυμους εταιρικούς καταναλωτές των νέων υπηρεσιών.

Με βάση τις ανακοινώσεις η Wind  διαθέτει τα 100 Mpbs (σε συνδυασμό με τη σταθερή τηλεφωνία) στα 42 ευρώ μηνιαίως και τα 200 Mpbs στα 62 ευρώ, ενώ η Cosmote με 49,5 ευρώ και 59,5 ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα τα νοικοκυριά έχουν για το ADSL για πραγματικές ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 10 Mpbs (ονομαστικές έως 24 Mpbs τιμές που ξεκινούν περίπου από τα 25 ευρώ, ενώ μια μέση τιμή για το VDSL (μέχρι 50 Mpbs) είναι τα 35 ευρώ μηνιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο  Ψηφιακής  Πολιτικής , Τηλεπικοινωνιών  και Ενημέρωσης έχει εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη χρήση της οπτικής ίνας  δίνοντας  πακέτα  επιδότησης στους χρήστες τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν τη νέα χρονιά.  Τα  κονδύλια που έχουν  δεσμευθεί για το σκοπό  αυτό ανέρχονται στα 400 εκατ  ευρώ. Πάντως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ζητήσει να λάβουν  τουλάχιστον το 50% των χρημάτων  για να μπορέσουν  να  διαμορφώσουν πιo ανταγωνιστικά πακέτα στους καταναλωτές.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.