ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5G: Τρίκαλα-Πάτρα οι πιλότοι για τα δίκτυα νέας γενιάς

10:23 - 23 Ιαν 2018 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
5G: Τρίκαλα-Πάτρα οι πιλότοι για τα δίκτυα νέας γενιάς
Τις επόμενες μέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Τρικκαίων για την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Αυτό ανέφερε στην πρεμιέρα της εκπομπής Επιχειρήματα στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Βασίλης Μαγκλάρας. Αντίστοιχη ενέργεια, όπως σημείωσε ο κ. Μαγκλάρας προετοιμάζεται και για την Πάτρα το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε στις δύο αυτές πόλεις να αναπτυχθούν πιλοτικά τα δίκτυα της 5ης γενιάς.

Η επιλογή του δήμου Πατρέων λειτουργεί και ως πρόκληση, καθώς κατά το παρελθόν και σε ανύποπτο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί ακρότητες, όπως ο εμπρησμός κεραίας στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, απότοκο της φοβίας που υπάρχει στον κόσμο.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην ύπαρξη αυτούς του κύματος τεχνοφοβίας, ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, που συχνά ενστερνίζονται απόψεις που δεν έχουν επιστημονική βάση, Είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερες κεραίες με λιγότερη ακτινοβολία, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε,  πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. «Έχουμε σύμμαχο και αρωγό την ΕΕΑΕ [Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας] που κάνει συνεχείς μετρήσεις. Είμαστε στο 60% του ορίου [που συστήνει η ICNIRP, η αρμόδια διεθνής επιτροπή] και [η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία] είναι ακίνδυνη.» σημείωσε.

Ο Γεν. Γραμματέας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης των συχνοτήτων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των δικτύων 5G σε συνεννόηση και με τις γειτονικές χώρες. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της απόδοσης φάσματος στα 2.600 MHz, παρ’ ότι αποδόθηκε προς χρήση στις εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών πριν από τρία χρόνια, ακόμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως λόγω προβλημάτων συνεννόησης και αδειοδότησης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

«Τα δίκτυα 5ης γενιάς είναι μια επερχόμενη επανάσταση» και η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να καθυστερεί έναντι των άλλων χωρών της ΕΕ, σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και ακολουθεί τον οδικό χάρτη της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος πρέπει να έχει δίκτυο 5G έως το 2021 και το 2025 η Ευρώπη να είναι έτοιμη για πλήρη εμπορική διάθεση των 5G.

Σε ό,τι αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από πρωτοβουλίες. «Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τα πάνε καλά. Σκοπεύουμε να κωδικοποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τη νομοθεσία να την καταστήσουμε περισσότερο προβλέψιμη με πιο σαφείς όρους και να μην  υπάρχει ανάγκη να δίνουμε διαρκώς παρατάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγκλάρας. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για αδειοδοτήσεις κεραιών χρονίζουν στη Δημόσια Διοίκηση, με τις 9 υπηρεσίες που συμμετέχουν να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ συχνά δε λείπουν ευτράπελα με δήμους που αρνούνται την αδειοδότηση συχνά να παραπονιούνται ότι δεν έχουν ... σήμα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 23 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.