ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαγορές και νέα δίκτυα στην ατζέντα της Wind για το 2018 Κύριο

11:40 - 30 Μαρ 2018 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εξαγορές και νέα δίκτυα στην ατζέντα της Wind για το 2018
Η αξιοποίηση της τάσης για άνοδο στην κίνηση των δεδομένων στην κινητή, οι καλές τιμές και η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων είναι τα βασικά σημεία που ποντάρει για τη νέα χρονιά η WIND.

Όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια του 2017, η WIND παρουσίασε αύξηση κατά 25,2% στον αριθμό των ενεργών χρηστών smartphone σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή συνέβαλε στον διπλασιασμό της κίνησης δεδομένων από έτος σε έτος, ενώ το 55% της κίνησης δεδομένων κατά το 2017 έγινε μέσω του δικτύου 4G.

Συνολικά περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες της WIND είναι χρήστες υπηρεσιών mobile Internet, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δικτύου 4G της εταιρείας. Η κάλυψη 4G στο τέλος του 2017 άγγιξε το 87,1% με στόχο να αυξηθεί έως 95% μέχρι το τέλος του 2018 χάρη στις συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρείας σε δίκτυα και υποδομές.

Στη διάρκεια του 2017 η WIND συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας καθώς πρόσθεσε 33 χιλιάδες νέους πελάτες LLU και NGA. Η συνολική βάση συνδρομητών LLU και NGA αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 592 χιλιάδες.

Αντίστοιχα ο αριθμός των πελατών, ιδιωτών και επιχειρήσεων,  που απολαμβάνουν υπηρεσίες σύγκλισης από τη WIND (Κινητή, Σταθερή & Internet) ανήλθε σε 219 χιλιάδες στο τέλος του 2017, σημειώνοντας αύξηση 4,6%.

Σημειώνεται ότι με την έναρξη λειτουργίας του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, η WIND προσφέρει υπέρ – υψηλές ταχύτητες σύνδεσης τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου εννιαμήνου του 2018, το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.

Παράλληλα ήδη προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 105 εκ σε δίκτυα νέας γενιάς. ‘Ηδη το 2017 95 εκατ. € επενδύθηκαν από τη WIND Ελλάς τη για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (4G) και τη σταθερή (VDSL, FTTx).

Η ψηφιακή σύγκλιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταγράφει από τις χαμηλότερες επιδόσεις – στην 26η θέση -  στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας (DESI) στην ΕΕ-28  αλλά και  στον ΟΟΣΑ στη χρήση δεδομένων (0,4 Gb κατά κεφαλή ανά μήνα έναντι 2,88 Gb στον ΟΟΣΑ και 3,1 Gb στην ΕΕ), παρά την πολύ μεγάλη αύξηση 58,3% που σημειώθηκε το 2016.

Στο μεταξύ πρόσφατη μελέτη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες στην Ελλάδα σημειώνει ότι αύξηση 2,05% στο ΑΕΠ ή €3,06 δισ. έως το 2021 μπορεί να γίνει αν βεβαίως ληφθούν από την Πολιτεία οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να συγκλίνει με την ΕΕ-28 στη διείσδυση του mobile broadband και με το μέσο όρο Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας στη χρήση δεδομένων.

Προτάσεις

Η μελέτη του ΟΠΑ καταλήγει σε μια δέσμη έξι προτάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν από την Πολιτεία για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε επιχειρήσεις και πολίτες να βιώσουν το συντομότερο τα οφέλη της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, απολαμβάνοντας καινοτόμες υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της ενέργειας, των μεταφορών, της δημόσιας διοίκησης κ.α. Συγκεκριμένα προτείνεται:

α) Απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ψηφιακών υποδομών

β) Επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα νέες επενδύσεις

γ) Απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση με την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ

δ) Άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους στην Κινητές Επικοινωνίες, καθώς ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην ΕΕ είναι 25%

ε) Εκστρατεία ενημέρωσης αρμοδίων φορέων και πολιτών για τη σημασία των υποδομών και υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και

στ) Ενίσχυση της ζήτησης με θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων κινητών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.

Επενδύσεις κι εξαγορές

Με αυξημένη ρευστότητα λόγω της κερδοφορίας και του τελευταίου ομολογιακού δανείου που έχει μειώσει στο μισό το πραγματικό επιτόκιο από το προηγούμενο ομολογιακό (από 8,9 στο 4%) η εταιρία συνεχίζει τον αγώνα για τη Forthnet. H Wind στο τέλος του 2017 είχε ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ (έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο 106,6 εκατ. ευρώ). Πάντως Ο διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής των τραπεζών στην εταιρεία αναμένεται να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. Ήδη πάντως η Wind που από κοινού με τη Vodafone έχει καταθέσει πρόταση αναμένει τις εξελίξεις.

Σε ανοδική τροχιά

Πάντως το 2017 η Wind σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας τη χρονιά με συνολικά έσοδα 494  εκατ. € και EBITDA ύψους 102,7 εκατ. €, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα.

Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας της WIND αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.

«Οι οικονομικές επιδόσεις του 2017 αντανακλούν τη δυναμική των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Με τις θετικές αυτές επιδόσεις και την ισχυρή οικονομική θέση που έχει η WIND, είμαστε πλέον πολύ καλά τοποθετημένοι ώστε να αξιοποιήσουμε τις βελτιωμένες προοπτικές της αγοράς και την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τα ΜΜΕ, ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της  WIND Ελλάς, ευχαριστώντας τους ανθρώπους της εταιρείας για τη συνεισφορά τους στην επιτυχημένη πορεία του οργανισμού «Η συμβολή των ανθρώπων μας και των συνεργατών μας στα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών είναι καθοριστική. Από κοινού έχουμε θέσει ως στόχο, κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι».

«Έχοντας θεμελιώσει επιταχυνόμενη ανάπτυξη την τελευταία διετία, εκτιμούμε με βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι ο τρίτος χρόνος ανάπτυξης για τηWIND με συνεχιζόμενη άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες» επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής τηςWIND, σχολιάζοντας ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά είναι οι περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές και η δημιουργία προϊόντων κινητής, σταθερής, Internet και τηλεόρασης που θα δίνουν σε οικιακούς πελάτες αλλά και σε επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα χαρακτηριστικά των δικτύων νέας γενιάς της WIND.

Η περσινή χρονιά ήταν για τη WIND ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, καθώς σημείωσε άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες σφραγίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει από το 2015

Η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς  κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3% ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο που άγγιξε το 21,3%. Βελτιωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και το περιθώριο EBITDAπου ανήλθε σε 20,9% για το 2017. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.