ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ψηφιακή E&A στην Ελλάδα μοχλός για ώθηση 3 δισεκ. στο ΑΕΠ Κύριο

09:14 - 07 Μαϊ 2018 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η ψηφιακή E&A στην Ελλάδα μοχλός για ώθηση 3 δισεκ. στο ΑΕΠ
Το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης φέρνει σήμερα την πολιτική ηγεσία της χώρας στο ίδιο τραπέζι στο digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Με παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους αρμόδιους Υπουργούς, Υψηλόβαθμα Στελέχη Επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και άλλων Παραγωγικών Κλάδων της Οικονομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταγράφεται το πώς η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα της ψηφιακής εποχής και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Μάλιστα η κάλυψη της απόστασης με τους εταίρους θα πρέπει να γίνει πιο γρήγορα από άλλες χώρες της ΕΕ καθώς η Ελλάδα είναι 26η στο δείκτη DESI, ώστε, έτσι,  να ενταχθεί στα πρωτοπόρα κράτη μέλη. Άλλωστε η ψηφιακή ανάπτυξη είναι μια μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει η Ελλάδα τα χαμένα χρόνια της κρίσης.  Σύμφωνα, δε, με την πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,05% (€3,06 δισ.) επιπλέον και τα δημόσια έσοδα κατά €1,62 δισ. έως το 2021, εάν η Ελλάδα συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και τη χρήση δεδομένων, με παράλληλη επικράτηση ενός ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου.

 Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και του 5G

 Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, δίνοντας την απαραίτητη έμφαση με την ίδρυση του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς σε πρόσφατη ομιλία του στην τεχνολογική έκθεση Patras IQ τόνισε σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια της χώρας για «πέρασμα στις νέες τεχνολογίες» ότι «ως Υπουργείο, βεβαιώσαμε -από την πρώτη στιγμή- την αγορά ότι τα διαθέσιμα χρήματα, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το ΕΣΠΑ, θα δοθούν για να ενισχύσουν τις τεχνολογίες αιχμής και όχι τεχνολογίες που θα είναι ξεπερασμένες σε 2-3 χρόνια».

 Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητών επικοινωνιών, COSMOTE, VODAFONE, WIND  τη σύνταξη και εφαρμογή του εθνικού οδικού χάρτη για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), ο οποίος θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο της χώρας. Η διευκόλυνση της ανάπτυξης των δικτύων 5η γενιάς, με τη βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Οι θερμοκοιτίδες

Τούτων δοθέντων η στήριξη των οικοσυστημάτων καινοτομίας που υπάρχουν στη χώρα θα πρέπει να γίνει κεντρικός στόχος της πολιτικής τόσο των κρατικών φορέων όσο και των επιχειρήσεων, Το δρόμο άλλωστε το δείχνουν προσπάθειες όπως η θερμοκοιτίδα INVENT ICT, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ με στόχο τη σύνδεση της Έρευνας & Ανάπτυξης στα ελληνικά πανεπιστήμια με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς στο πλαίσιο της ψηφιακής ανάπτυξης. Το 2018, μάλιστα, στο ICT εντάσσονται το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις από τις δώδεκα start-ups που αποφοίτησαν από τη θερμοκοιτίδα INVENT ICT έχουν ήδη καταφέρει να βρουν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στην παραγωγή των καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων και τη διάθεση των ψηφιακών υπηρεσιών τους σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βαγγέλης Σιώκας, project manager της θερμοκοιτίδας Invent ICT μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Στον α’ κύκλο του προγράμματος υποστηρίχθηκαν 25 ομάδες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 ώρες συνεργασίας με μέντορες & coaches και οργανώθηκαν 2 αποστολές στο εξωτερικό με συμμετοχή 4 ομάδων του προγράμματος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress) στη Βαρκελώνη και συμμετοχή 2 ομάδων στο Αrch Summit στο Λουξεμβούργο. Ο 2ος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, με την προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στην πλατφόρμα (inventict.gr/apply/) να λήγει στις 20 Μαΐου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.