ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λ.Ίσκος (Vodafone): Το FTTH είναι ο σημαντικότερος στόχος που υλοποιούμε Κύριο

07:52 - 18 Ιουλ 2018 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Λ.Ίσκος (Vodafone): Το FTTH είναι ο σημαντικότερος στόχος που υλοποιούμε
Ο διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας, Λάμπρος Ίσκος, μίλησε στο reporter.gr και τον Χάρη Αποστολόπουλο για την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, το νέο μεγάλο δίκτυο οπτικών ινών που «εγκαινιάζει» πρώτη η Vodafone σε ελληνικό έδαφος, το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό που απαρτίζει τον όμιλο, καθώς και για τη συνεισφορά του ομίλου στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Vodafone για το τρέχον έτος αλλά και μακροπρόθεσμα. Ποια η στρατηγική που ακολουθείτε και ποιες οι διαρκείς προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών; Πώς τις αντιμετωπίζετε;

Ο σημαντικότερος στόχος που υλοποιούμε, και ο οποίος αποτελεί ίσως τη σπουδαιότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών στις εγχώριες τηλεπικοινωνίες, είναι η κατασκευή κι εμπορική διάθεση του πρώτου μεγάλης κλίμακας δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home ή αλλιώς FTTH) στην Ελλάδα, στον Βύρωνα Aττικής.

Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται ένα τέτοιο δίκτυο στην Ελλάδα σε μεγάλη κλίμακα και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γι’ αυτό, καθώς η τεχνολογία στην οποία επενδύουμε, μπορεί να στηρίξει ταχύτητες 1 Gbps και, άρα, να εξυπηρετήσει όχι μόνο τις σημερινές, αλλά κυρίως τις μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών. Το πρώτο μεγάλο δίκτυο FTTH της Ελλάδας είναι πραγματικά μία καινοτομία της Vodafone.

Η κατασκευή δικτύου FTTH δεν εξαντλείται μόνο στον Βύρωνα. Αντίθετα, στο πλαίσιο του δεσμευτικού επενδυτικού μας σχεδίου, θα δημιουργήσουμε δίκτυα FTTH και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, συνδέοντας πάνω από 100.000 νοικοκυριά με τις πιο σύγχρονες ψηφιακές υποδομές.

 

vodafone002

 

Η Vodafone βρίσκεται στη μέση της υλοποίησης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή, καθώς και την εμπορική διάθεση νέων καινοτόμων υπηρεσιών για οικιακούς και εταιρικούς πελάτες.

Ήδη, έχουμε κατασκευάσει και θα κατασκευάσουμε δίκτυα οπτικών ινών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τεχνολογίες FTTC και FTTH, οι οποίες θα φτάσουν σε πάνω από 400.000 νοικοκυριά, ενώ διαθέτουμε εμπορικά υπηρεσίες επικοινωνίας υψηλών ταχυτήτων πανελλαδικά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιταχύνει την πορεία της προς την υλοποίηση του οράματος της κοινωνίας των Gigabit.

Στρατηγικός στόχος της Vodafone είναι, μέσα από τις τεχνολογίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, να συνδέει τους ανθρώπους για να ζήσουν μία καλύτερη ζωή σήμερα και στο μέλλον. Αυτή είναι η βασική δέσμευση της εταιρείας προς τους πελάτες της και την κοινωνία, αλλά και ο βασικός εταιρικός της σκοπός.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, ο οποίος απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, καινοτομία στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων, καλά υπολογισμένες στρατηγικές αποφάσεις, εξαιρετική εμπειρία πελάτη και υγιή οικονομική βάση. Είναι, δηλαδή, ένας μαραθώνιος που δεν σταματά ποτέ και δεν συγχωρεί τον οποιαδήποτε εφησυχασμό. Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις μας, τη διεθνή εμπειρία του Ομίλου μας, το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού μας και την ποιότητα των δικτύων και των υπηρεσιών μας, η Vodafone είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις της αγοράς.

 

vodafone003

 

Κατά γενική ομολογία, η Vodafone είναι ένας εργοδότης υψηλής προτίμησης και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους ομίλους. Ποιο το μυστικό;

Στρατηγική της Vodafone είναι η προσέλκυση ικανών και αξιόλογων ανθρώπων. Καθώς φιλοδοξία της εταιρείας είναι να αναδειχθεί ως εργοδότης υψηλής προτίμησης και να προσελκύσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς, επενδύει συστηματικά στους ανθρώπους τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες και δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης. Αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται σημαντικές δράσεις.

Για παράδειγμα, η Vodafone πιστεύει στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή και το κάνει πραγματικότητα πρώτα για τις γυναίκες που εργάζονται στην εταιρεία. Έχουμε υιοθετήσει πολιτικές ίσων ευκαιριών, ενώ στηρίζουμε τη μητρότητα παρέχοντας 16 εβδομάδες πλήρως αμειβόμενης άδειας, για όλες τις γυναίκες που εργάζονται στην εταιρεία, επιπλέον της νόμιμης άδειας λοχείας που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία.

Παράλληλα να στηρίζουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως τα προγράμματα Vodafone Reconnect και Lean in Circles. Επίσης, η Vodafone επενδύει στους νέους και - μεταξύ άλλων - τους βοηθά να εξασφαλίσουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στην επαγγελματική τους πορεία, μέσα από προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, mentoring και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως το πρόγραμμα Discover Vodafone.

 

vodafone005

 

Πού σκοπεύετε να επενδύσετε όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί και υψηλά στην εκτίμηση των πελατών και για τα επόμενα χρόνια;

Μέχρι το 2020 το επενδυτικό μας πρόγραμμα είναι δεσμευτικό και περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύων σταθερής FTTC και FTTH σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για την ανάπτυξη των δικτύων κινητής, ολοκληρώνουμε την υλοποίηση τεχνολογιών 4G και 4G+ σε όλη τη χώρα, δίνοντας πραγματική εμπειρία ευζωνικής σύνδεσης στους συνδρομητές μας. Επίσης, ενισχύουμε τόσο την συνδρομητική μας τηλεόραση Vodafone TV, με μία νέα over-the-top πλατφόρμα που σύντομα θα διατεθεί εμπορικά προς τους καταναλωτές, ενώ επενδύουμε στο IoT και το NB-IoT τόσο μέσα από τα δίκτυά μας όσο και μέσα από τη θυγατρική μας Vodafone Innovus, που σχεδιάζει και διαθέτει για λογαριασμό του Ομίλου Vodafone καινοτόμες υπηρεσίες ΙοΤ σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τι είναι σημαντικότερο για έναν κολοσσό της τηλεπικοινωνίας σαν τον όμιλό σας; Οι ψηφιακές υποδομές ή η στελέχωση από ικανό και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό;

Η απάντηση είναι και τα δύο, καθώς το ένα προϋποθέτει και το άλλο. Για να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει κανείς δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών χρειάζεται μετά βεβαιότητας, πέραν των σημαντικών κεφαλαίων, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη, η εταιρεία μας, η μάρκα μας, η καθημερινή μας λειτουργία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στους ανθρώπους μας, οι οποίοι με το έργο που παράγουν καθημερινά, μας κάνουν υπερήφανους. Γενικώς, το μυστικό της επιτυχίας στο επιχειρείν είναι πάντα η σύνθεση και η ποιότητα της ομάδας – και η Vodafone διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι η Vodafone έφερε την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του 1993.

Ποιος ο ρόλος της Vodafone Greece στα διεθνή έργα ολόκληρου του Ομίλου Vodafone και πώς τα πηγαίνουν συγκριτικά με εκείνους των άλλων χωρών οι «δικοί μας» μηχανικοί και προγραμματιστές;

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε διεθνή έργα του Ομίλου Vodafone, κάτι που μας δίνει πρόσβαση σε εμπειρίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς. Από την Αθήνα, συνάδελφοί μας μηχανικοί τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, οι οποίοι ανήκουν στη διεθνή δομή Group Networks Engineering & Delivery του Ομίλου Vodafone, εργάζονται για τη σχεδίαση, υλοποίηση και λειτουργιά δικτύων και προϊόντων που αφορούν άλλες αγορές του Vodafone Group και όχι μόνο την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ελληνική τεχνογνωσία είναι υπεύθυνη και ικανή να παρέχει ποιότητα και λειτουργικότητα στα δίκτυα φωνής και δεδομένων 12 άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

vodafone001

 

Το πεδίο δράσης της ομάδας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο: Διασύνδεση μεγάλων τηλεπικοινωνιακών κέντρων σε όλο τον κόσμο,, υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών λύσεων σε cloud τεχνολογίες για επιχειρήσεις και ιδιώτες, ανάπτυξη δικτύων κινητής επικοινωνίας 4ης και σύντομα 5ης γενιάς.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι οι Έλληνες μηχανικοί τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής αναγνωρίζονται από τους συναδέλφους στον Όμιλο Vodafone για το υψηλό τους επίπεδο και για την τεχνική και επαγγελματική τους επάρκεια κι επιβεβαιώνουν την εξαιρετική φήμη που τους συνοδεύει στην διεθνή αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Πώς ένας όμιλος του μεγέθους της Vodafone συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας;

Η Vodafone συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας, επενδύει σε ψηφιακές υποδομές, και μέσα από τη δραστηριότητά της παράγει σημαντική αξία για τη χώρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η συμβολή της εταιρείας μας στην οικονομία ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολούμε άμεσα ή έμμεσα πάνω από 2.500 εργαζομένους. Συνολικά, οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται έμμεσα από το σύνολο των λειτουργιών μας ανέρχονται σε περίπου 12.000.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής της Vodafone στην Ελλάδα έως σήμερα, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ στη χώρα. Στόχος της Vodafone είναι να συνεχίσει να επενδύει σε σύγχρονες υπηρεσίες και προϊόντα, προσφέροντας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες τις καλύτερες τεχνολογίες για την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Επίσης, η Vodafone αξιοποιεί τις τεχνολογίες της για να υποστηρίξει την κάλυψη άμεσων αναγκών της κοινωνίας και τη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς. Αντίστοιχα, επενδύει σε προγράμματα περιβαλλοντικής αποδοτικότητας με στόχο τη μείωση της επίδρασης της λειτουργίας της στο περιβάλλον.

 

Ξένη δημοσίευση

Τελευταία τροποποίηση στις 14:11 - 17 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.