ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το στοίχημα της συνδεσιμότητας «κλειδί» για την ανάπτυξη Κύριο

09:24 - 19 Ιαν 2019 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Το στοίχημα της συνδεσιμότητας «κλειδί» για την ανάπτυξη
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Reporter (30/12/2018) Τα πρώτα του βήματα άρχισε να κάνει το δίκτυο 5G της κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του 2018 στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Δεκεμβρίου, το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα υλοποίησε η COSMOTE, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές ταχύτητες 4G. Η δοκιμή έγινε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, όπου η COSMOTE αναπτύσσει πιλοτικό δίκτυο 5G.

Και οι άλλες εταιρίες – πάροχοι, δε, αναμένεται  να μπουν στη διαδικασία του πιλοτικού στησίματος των νέων δικτύων, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης από την ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι  η Ελλάδα έχει πλήρη κάλυψη με δίκτυα 4G, τα οποία είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη σε ταχύτητες, ενώ τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αυξήσουν την ταχύτητα σε 1GB και άνω, αλλάζοντας την καθημερινότητα. Αναλυτικά τα νέα δίκτυα 5G θα διασυνδέσουν εκατομμύρια συσκευών, οι όποιες σήμερα δεν μπορούν να συνδεθούν με υφιστάμενες τεχνολογίες, π.χ. αυτοκινούμενα οχήματα και γενικότερα μέσα μεταφοράς, βιομηχανικό εξοπλισμό, ιατρικά μηχανήματα  κ.α., βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας πολίτη με τη δημόσια διοίκηση και τοπική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνεργασία με την Ericsson και τη Nokia, η COSMOTE παρουσίασε τις απεριόριστες δυνατότητες που φέρνουν τα δίκτυα 5G, κατά την πιλοτική έναρξη λειτουργίας του δικτύου. Ειδικότερα, η COSMOTE επέδειξε:

•             εφαρμογή Internet of Skills για προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR),

•             ολογραφική μεταφορά (Hologram Transfer), όπου άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο, σε πραγματικό χρόνο,

•             χρήση αυτοματισμών 5G real time και συνεργασία ρομποτικής για την ισορροπία μιας μπάλας,

•             360° live feed σε ανάλυση 4Κ, μέσω εικονικής πραγματικότητας και

•             εκτέλεση πέναλτι σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Όπως τόνισε κατά την πιλοτική εφαρμογή του νέου δικτύου ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας «η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα ενσωματώσουν το 5G, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Κι αυτό το καταφέραμε, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών. Προχωράμε μπροστά, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο των νέων τεχνολογιών σε όλη την Ευρώπη».

 «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στον Δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Αλλάζει η οικονομία

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας παγκοσμίως εξελίσσεται ραγδαία με τις Κινητές Επικοινωνίες να οδηγούν τις εξελίξεις προς ένα κόσμο όπου η φορητότητα και η κίνηση (mobile 1st) παίζουν καταλυτικό ρόλο. Πολύ σύντομα οι ταχύτητες στα ασύρματα δίκτυά θα ξεπερνούν το 1 Gigabit και έως το 2030 τα 10GBps και η χωρητικότητά τους θα είναι έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη από ότι σήμερα. Η ασύρματη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για να προσφέρει νέες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Έτσι η ανάπτυξη των δικτύων 5G αποτελεί καταλύτη για την εμβάθυνση της ψηφιακής οικονομίας και συνεπώς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι η μόνη ασύρματη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και πηγών εισοδήματος και να επιτρέψει στις υπάρχουσες καινοτομίες να υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίμακα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη δημόσια διοίκηση και συνολικά σε κάθε κλάδο της οικονομίας.  Ειδικά αυτό αφορά χώρες όπως η Ελλάδα με τη δική της γεωγραφική διαμόρφωση και το συγκεκριμένο παραγωγικό ιστό.

Στην Ασία οι εξελίξεις

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Ασία και οι ΗΠΑ καλπάζουν προς την ψηφιακή εποχή. Χώρες μάλιστα που πριν λίγα χρόνια ήταν στη δεύτερη ταχύτητα της τεχνολογία πλέον είναι πρωταθλητές, όπως η Ν. Κορέα. Άλλες, δε, βλέπουν την ψηφακή εποχή ως τη «δική τους ευκαιρία» να κάνουν είτε μια δυναμική επανείσοδο στη διεθνή σκηνή, όπως η Ιαπωνία με αφορμή και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να κυριαρχήσουν όπως η Κίνα ή και η Ινδία. Κι αν η Βρετανία χρειάσθηκε 155 χρόνια για να διπλασιάσει το ΑΕΠ της, η Κίνα και η Ινδία με ψηφιακές πλατφόρμες θα μπορέσουν ακόμη και με εκτιμήσεις Δυτικών δεξαμενών σκέψης να το πετύχουν στο ένα δέκατο του χρόνου.

Ήδη, σε παγκόσμια πρωτεύουσα για τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων πέμπτης γενιάς, 5G, θα εξελιχθεί έως το 2025 η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με κυρίαρχες αγορές την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της GSMA.

Σημειώνεται ότι η GSMA εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας  περίπου 800 παρόχους με περισσότερες από 250  εταιρείες στο ευρύτερο κινητό οικοσύστημα,  συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών κινητών και  συσκευών, εταιρειών λογισμικού, παρόχων εξοπλισμού και εταιρειών Διαδικτύου, καθώς και οργανισμών σε συναφείς  βιομηχανικούς τομείς. Η GSMA οργανώνει επίσης  κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως το Mobile World Congress, κα.

Όπως αναφέρεται οι ενεργοποιήσεις δικτύων 5G, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, θα μεταφραστούν για την περιοχή της Ασίας σε 675 εκατ. συνδέσεις 5G έως το 2025, περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αριθμού συνδέσεων επόμενης γενιάς, που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο. Η πρωτοπορία της Ασίας σε υπερσύγχρονα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι ενδεικτική της αυξανόμενης αξίας του mobile οικοσυστήματος στην οικονομία της περιοχής.

Περισσότερες από τις μισές συνδέσεις 5G, παγκοσμίως, θα βρίσκονται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της GSMA, η βιομηχανία του mobile στην Ασία πρόσθεσε $1,5 δις σε οικονομική αξία πέρυσι, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 5,4% του ΑΕΠ της περιοχής. Μάλιστα, η συμβολή του Mobile στο ΑΕΠ της Ασίας προβλέπεται να φθάσει τα $1,8 τρις μέχρι το 2022. Επιπλέον, το κινητό οικοσύστημα υποστήριξε πέρυσι, άμεσα και έμμεσα, πάνω από 17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, με σχεδόν 4170 δις υπό τη μορφή γενικής φορολογίας.

Κλειδί η τόνωση της ζήτησης

Είναι προφανές ότι στις εξελίξεις αυτές η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα αν θέλει να παίξει ένα ενεργό ρόλο στην νέα διεθνή οικονομική κι όχι μόνο σκηνή. Καταλύτης όμως για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης το νέο δίκτυο 5G είναι η στήριξη της ζήτησης.

Πάντως σύμφωνα με όσα  αναφέρθηκαν ιδιαίτερα σημαντικό Φόρουμ της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Towards 5G Enabled Gigabit Society, που έγινε τον Οκτώβριο στην Αθήνα, τα νέα δίκτυα κινητής αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη χώρα.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γεν. Δντης ΕΕΚΤ «πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για τα νέα δίκτυα. Δεν θα δοθεί αυτό από το broadband effect αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι ακόμα τόσο για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, «όλοι  με σταθερότητα πρέπει να δουλέψουν  συνεργατικά και διαφορετικό τρόπο». «Επενδύουμε, όλος κλάδος, πολύ» τόνισε και ανέφερε ότι:. «Δίνουμε το 50%  του EBIDA σε επενδύσεις και θα το κάνουνε στη συνέχεια. Υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Το θέμα είναι να αξιοποιείται όλη αυτή η προσπάθεια».

Ανάγκη για στρατηγική

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι με βάση της κατανάλωση δεδομένων, αν φτάσει στο επίπεδο της Εσθονίας η Ελλάδα, σε τρία χρόνια τότε 3 δισεκ. ευρώ θα προστεθούν στο ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο Δρ. Κωνσταντίνος Μασσέλος πρόεδρος της ΕΕΤΤ ξεκαθάρισε ότι  στρατηγική επιδίωξη των ρυθμιστικών αρχών σε όλη την ΕΕ είναι να στηρίξουν το 5G καθώς δίνει έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

«Ο κυρίως στόχος για το 2020 είναι οι υποδομές και η κάλυψη για τους χρήστες ώστε να φτάσουν όλοι στο ίδιο επίπεδο. Η ανάπτυξη των υποδομών και η χρήση από κοινού υποδομών (infrastructure sharing) είναι στο επίκεντρο, επίσης, του ενδιαφέροντος» ανέφερε και προσέθεσε ότι:

Προϋπόθεση, βέβαια, για όλα τούτα, είναι να γίνει πράξη η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ καθώς η χώρα σε αντίστοιχους ψηφιακούς δείκτες είναι χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, έχει υπολογισθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα ρεαλιστικό σενάριο βάσης που προβλέπει τόνωση  της  διείσδυσης δεδομένων κατά 42% ετησίως. Δηλαδή θα φτάσουν στα 2.3 GB ανά κάτοικο το 2021, κάτι που όμως δε διασφαλίζει τη σύγκλιση με μ.ο. της ΕΕ. Εφόσον, όμως, η Ελλάδα συγκλίνει στοχεύσει στη σύγκλιση με Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία το 2020 θα πρέπει να έχει διείσδυση  δεδομένων  6.8 GB ανά κάτοικο/μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:33 - 18 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.