ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει το status quo στην κινητή με την είσοδο της Forthnet ως MVNO Κύριο

08:40 - 04 Φεβ 2019 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αλλάζει το status quo στην κινητή με την είσοδο της Forthnet ως MVNO
Νέο τοπίο διαμορφώνεται πλέον στην αγορά των ελληνικών telecoms έπειτα από την απόφαση που πήρε η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τους «εικονικούς παρόχους» στην κινητή τηλεφωνία, με αφορμή προσφυγές που είχε καταθέσει η Forthnet κατά των Vodafone και Cosmote. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ, έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο, καθώς και οι τιμές, εντός του οποίου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν προσφορές για υπηρεσίες χονδρικής στη Forthnet ως «εικονικό πάροχο» (MVNO) κινητής τηλεφωνίας. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τη Forthnet που είχε προσφύγει από τον Ιούλιο του 2016 στην ΕΕΤΤ προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά της με τις Vodafone και Cosmote και να βρεθεί το πλαίσιο κανόνων ώστε να καταστεί ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO). Η Ανεξάρτητη Αρχή βλέποντας ότι δεν βρίσκεται κοινό πεδίο συνεννόησης μεταξύ του υποψήφιου MVNO (Forthnet) και των MNOs (Cosmote, Vodafone) αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

 Η κωλυσιεργία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και η άρνηση τους να προτείνουν όρους που θα επιτρέπουν μια βιώσιμη εμπορική πολιτική για την λειτουργία MVNO προκύπτει και από το ετήσιο report της ΕΕ όπου η χώρα μας μαζί με την Βουλγαρία και την Κροατία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 όπου δεν λειτουργεί κανένας MVNO. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΕΤΤ, η οποία γνωστοποιήθηκε στην ΕΕ τα τέλη που είχαν προτείνει αρχικά οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ήταν αδικαιολόγητα υψηλά και πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή (σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που είχε δοθεί στη δημοσιότητα) ορίζει ότι οι τιμές χονδρικής για την Forthnet θα πρέπει να είναι κατά το ανώτερο ίσες με τις τιμές που έχει ορίσει η ΕΕ για τη διεθνή περιαγωγή κάθε έτος. Η Επιτροπή δεν διατύπωσε αντιρρήσεις για την ανωτέρω μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η ΕΕΤΤ. Μάλιστα καλεί την ΕΕΤΤ να διευκρινίσει ότι επιτρέπει την εμπορική συμφωνία για τιμές χονδρικής, εφόσον είναι χαμηλότερες από το καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την παραπάνω επίλυση της υπόθεσης από την ΕΕΤΤ, το μοντέλο λειτουργίας MVNO γίνεται βιώσιμο και σίγουρα τονώνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα η χώρα μας κατέχει το ρεκόρ της ακριβότερης χρέωσης για την χρήση δεδομένων. Η Forthnet, έχοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τη διευρυμένη βάση πελατών που αποτελείται από 700.000 μοναδικά νοικοκυριά και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας και χωρίς να χρειάζεται υψηλό κόστος επένδυσης, ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της κινητής, ανοίγοντας ένα νέο πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας σε μία περίοδο μάλιστα που η εισηγμένη της Κάντζας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 04 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.