ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΕ: Ισχυρές επιδόσεις με αύξηση 34,8% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη Κύριο

11:31 - 21 Φεβ 2019 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στα 281 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2018, καταγράφοντας αύξηση 34,8% σε ετήσια βάση.

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής: 

 

- Ελεύθερες ταμειακές ροές έτους σύμφωνες με τις προβλέψεις
- Ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, χάρη στις επενδύσεις σε δίκτυα και στο ισχυρό brand. Αύξηση συνολικών εσόδων κατά 1,9%, κυρίως λόγω των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των δεδομένων κινητής. Αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 2,6% στο Δ΄ τρίμηνο και κατά 4% στο έτος
- Στη Ρουμανία οι επιδόσεις επηρεάστηκαν από έκτακτες προβλέψεις
- Εστιασμένες επενδύσεις σε στρατηγικές περιοχές που δημιουργούν έσοδα
- Συμφωνία πώλησης της Telekom Albania στις αρχές του 2019, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες
- Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να αυξηθούν κατά 31% σε σύγκριση με το 2018
- Προτεινόμενο μέρισμα: €0,46 ανά μετοχή - πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με ποσό στόχο τα €129 εκατ. για το 2019

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και του έτους 2018, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Είμαι ικανοποιημένος με όσα πετύχαμε το 2018. Διατηρήσαμε τα έσοδά μας σταθερά και ενισχύσαμε την κερδοφορία μας. Επενδύσαμε στο μέλλον και στις υπηρεσίες που θέλουν οι πελάτες μας, ενώ παράλληλα ενισχύσαμε τις ταμειακές μας ροές τηρώντας τις υποσχέσεις μας στις αγορές. Στην Ελλάδα, τα ετήσια έσοδα και το EBITDA αυξήθηκαν κατά 1,5% και 4,0% αντίστοιχα, χάρη στην ενίσχυση των επιδόσεών μας σε βασικούς τομείς της λειτουργίας μας: στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και οπτικής ίνας, στη συνδρομητική τηλεόραση, στην κίνηση δεδομένων κινητής, στη διείσδυση του mobile app, καθώς και στη διαχείριση του κόστους. Τα αποτελέσματα στη Ρουμανία αντικατοπτρίζουν έκτακτες προβλέψεις και μέτρα που ελήφθησαν για την επαναφορά της εταιρείας σε σταθερή πορεία.»

 

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώσαμε την επίτευξη συμφωνίας για την πώληση της Telekom Albania, τα καθαρά έσοδα από την οποία θα διανεμηθούν στους μετόχους μας. Επενδύουμε σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα που θα ενισχύσουν τις επιδόσεις μας σε επίπεδο έτους, και παράλληλα αναμένουμε σημαντική βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών το 2019. Σε αυτή τη βάση, και σύμφωνα με την πολιτική μας, εκτιμούμε ότι και το 2019 θα είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη τους.»

 

Προοπτικές του ομίλου

 

Στην Ελλάδα, όπου η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, ο ΟΤΕ προσβλέπει ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την πελατοκεντρική στρατηγική στην οποία οφείλεται η αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη. Τα έσοδα στη Ρουμανία αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά από τις έκτακτες προβλέψεις και τα μέτρα αναδιοργάνωσης που ελήφθησαν το 2018. Ο Όμιλος συστηματικά αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους ώστε να στηρίξει την κερδοφορία σε όλες τις δραστηριότητές του.

 

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του ΟΤΕ, οι οποίες μειώθηκαν 10% το 2018, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τη φετινή χρονιά, καθώς σταδιακά επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα. Το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε €650 εκατ. περίπου.

Αντανακλώντας κυρίως τις χαμηλότερες επενδύσεις και περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, ο ΟΤΕ  αναμένει το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε €450 εκατ. περίπου ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν τα €350 εκατ. περίπου, αυξάνοντας σημαντικά τις αμοιβές των μετόχων του ΟΤΕ, όπως ορίζονται από την Πολιτική.

 

Citi: Ξεπέρασε τις προβλέψεις το μέρισμα του ΟΤΕ

 

Η βασική θετική είδηση από την ανακοίνωση του ΟΤΕ για τα αποτελέσματα 2018 είναι το μέρισμα στους μετόχους και οι επαναγορές ιδίων μετοχών, με τη συνολική αποζημίωση στους μετόχους να υπερβαίνει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αναφέρει η Citi στην πρώτη της αντίδραση μετά την  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

Όπως αναφέρει, η αύξηση στην αποζημίωση των μετόχων αντανακλά τη σημαντική ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών που αναμένεται το 2019. Η Citi εκτιμά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν στα 450 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των κεφαλαιακών δαπανών και αύξησης των EBITDA. 

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δείχνουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ το βασικό αρνητικό στοιχείο είναι η μείωση άνω του 40% στα EBITDA της θυγατρικής στη Ρουμανία. 

 

Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει θετική υποδοχή από την αγορά για τα αποτελέσματα αλλά και αύξηση των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι κακές επιδόσεις στη Ρουμανία ήταν αναμενόμενες και η εταιρία εξετάζει τρόπους να αποχωρήσει από τη χώρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 21 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.