ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΕ: Μοχλός ανάπτυξης ευρυζωνικά δίκτυα και νέες επενδύσεις €650 εκατ.

08:08 - 09 Αυγ 2019 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΟΤΕ: Μοχλός ανάπτυξης ευρυζωνικά δίκτυα και νέες επενδύσεις €650 εκατ.
Θετικές βλέπει τις προοπτικές της οικονομίας ο ΟΤΕ σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκησή του κατά την ανακοίνωση για τα Οικονομικά Αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ Β’ Τριμήνου 2019. Μάλιστα τονίζει ότι μοχλός για την εταιρική του ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη των νέων δικτύων. Για το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε €650 εκατ. περίπου.

«Στην Ελλάδα, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί» ανέφερε η ανακοίνωση, «ο ΟΤΕ προσβλέπει ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την πελατοκεντρική στρατηγική, στην οποία οφείλεται η αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη. Οι επιδόσεις στη Ρουμανία αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά από τις έκτακτες προβλέψεις του 2018 και τα μέτρα που εφαρμόζονται. Ο Όμιλος συστηματικά αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη του και τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλες τις δραστηριότητές του. Ο Όμιλος έχει εισάγει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων του και της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, οι οποίες θα έχουν μελλοντικά θετική επίδραση. Για το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε €650 εκατ. περίπου. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €450 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε €350 εκατ. περίπου». 

Ευρυζωνικά δίκτυα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου του 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα καλό β’ τρίμηνο, σε συνέχεια των θετικών τάσεων που καταγράφονται από την αρχή του έτους. Στην Ελλάδα, τα έσοδα λιανικής αυξήθηκαν τόσο στη σταθερή, όσο και στην κινητή τηλεφωνία, χάρη στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά και της καρτοκινητής. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση-ρεκόρ των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων για ένα ακόμη τρίμηνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανταπόκριση των καταναλωτών σε ελκυστικές προτάσεις για αναβάθμιση υπηρεσιών. Στην Ρουμανία, όπου η αγορά παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, καταβάλλουμε προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις προϊοντικές μας προτάσεις και να εξορθολογήσουμε τις δραστηριότητές μας. Στις δράσεις μας περιλαμβάνεται και το σχέδιο μετασχηματισμού που αναμένεται να εφαρμοστεί τα επόμενα τρίμηνα. Το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA του Ομίλου ενισχύθηκε σημαντικά, λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων στην Ελλάδα.» 

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Λειτουργώντας σε μία παγκόσμια αγορά που υποστηρίζει την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό και καθώς οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, επιταχύνουμε το μετασχηματισμό μας, αξιοποιώντας τα οφέλη της ψηφιακοποίησης και επανεξετάζοντας το λειτουργικό μας μοντέλο.»

Η χρήση

Σύμφωνα με την εταιρία και την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, το Β’ τρίμηνο του 2019, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε καθαρή μείωση 2 χιλιάδων γραμμών, με τις υπηρεσίες σταθερής του ΟΤΕ να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο ΟΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών, καταγράφοντας 54 χιλιάδες νέες συνδέσεις από την αρχή του έτους, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.951 χιλιάδες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, προσελκύοντας 114 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο πρώτο μισό του έτους, υποστηριζόμενες από τη συνεχή επέκταση του δικτύου και την αυξανόμενη ζήτηση, δικαιώνοντας έτσι τις επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές. Στο τέλος του τριμήνου, 646 χιλιάδες συνδρομητές, σχεδόν το 1/3 της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής του ΟΤΕ, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, διατηρώντας την εν λόγω δυναμική. Στις 30 Ιουνίου 2019, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 15,3 χιλιάδες, αυξημένες κατά πάνω από 800 στο τρίμηνο. Στις 30 Ιουνίου 2019, το 75% των πελατών του ΟΤΕ είχε υιοθετήσει υπηρεσίες οπτικής ίνας με ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έναντι του 41% ένα χρόνο νωρίτερα. Η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες, μέσω των δικτύων που υλοποιεί ο ΟΤΕ, είναι σταθερά αυξανόμενη, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Νέα δίκτυα

Εύκολα, δε, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας αλλά και του κλάδου των επικοινωνιών.  Στο φόντο αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η προώθηση του νομοθετήματος για το 5G είναι απαραίτητη. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2019 (DESI 2019), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ταχεία ευρυζωνική κάλυψη ανά νοικοκυριό.

Όπως αναφέρεται, επίσης, από την Επιτροπή, η πλήρης ανάπτυξη δικτύων 5G σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2025 θα δημιουργήσει 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 900 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να υπολογίζει σε 500 δισ. ευρώ τις απαραίτητες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ η ανάπτυξη των δικτύων 5G αποτελεί καταλύτη για την εμβάθυνση της ψηφιακής οικονομίας και συνεπώς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι η μόνη ασύρματη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και πηγών εισοδήματος και να επιτρέψει στις υπάρχουσες καινοτομίες να υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίμακα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη δημόσια διοίκηση και συνολικά σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Γι’ αυτό και όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς είναι κομβικό να ψηφιστεί, όπως έχει δεσμευτεί ο αρμόδιος υπουργός Κ. Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο για τα κεραιοσυστήματα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 09 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.