ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Newsphone: Αλλάζει το πρόγραμμα χρήσης αντληθέντων

15:59 - 07 Ιουν 2007 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δεν προχωρά στην αγορά ακινήτου η διοίκηση της Ειδησεοφωνικής Ελλάς. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας όπως συμπεριλήφθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο για τη Δημόσια Εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προβλεπόταν η επένδυση ύψους 4,019 εκατ. για την απόκτηση ιδιόκτητου ακινήτου. Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 6ης Ιουνίου 2007 συζητήθηκε το θέμα της χρήσης του υπολοίπου των αντληθέντων κεφαλαίων.

Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση, παρέμεινε προσανατολισμένη στην εύρεση κατάλληλου ακινήτου το οποίο θα κάλυπτε τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες του ομίλου αλλά και τις ανάγκες επέκτασης του. Eπειτα από ενδελεχή ανάλυση όλων των σχετικών δεδομένων η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η εν λόγω επένδυση δεν εξυπηρετεί πλέον τους στόχους του ομίλου, ούτε τα συμφέροντα των μετόχων.

Οι λόγοι που δικαιολογούν την απόφαση είναι ότι:

α) O όμιλος εκτελεί για λογαριασμό άλλων σύνθετα έργα εντάσεως εργασίας τα οποία προϋποθέτουν την απασχόληση μεγάλου αριθμού προσωπικού. Συνεπώς και ανάλογα με τον αριθμό των έργων που εκτελούνται όπως και τις ανάγκες αυτών, διαφοροποιούνται και οι ανάγκες του ομίλου σε κτιριακούς χώρους. Η σημαντική μεταβλητότητα των επιχειρησιακών αναγκών υπαγορεύει τη χρήση ενός ευέλικτου συστήματος που απαρτίζεται από μισθωμένους χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται βάσει των εκάστοτε αναγκών του ομίλου.

β) Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες λειτουργίας έργου του Ι.Κ.Α. η εταιρεία προχώρησε στην εκμίσθωση συμπληρωματικών κτιριακών εγκαταστάσεων το καλοκαίρι του 2006, και διενεργήθηκαν σημαντικές δαπάνες σχετικές με τη διαμόρφωση των χώρων και της επίτευξης της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Σε σχέση και με την προηγούμενη παράγραφο επισημαίνεται ότι αν και εφόσον η εταιρεία πάψει να παρέχει υπηρεσίες σχετικές με το έργο, θα αποδεσμεύσει το κτίριο και θα σταματήσει να υφίσταται το κόστος του μίσθωσης του.

γ) Η διοίκηση εκτιμά ότι το κόστος αγοράς ακινήτου που να καλύπτει τις ανάγκες της εταιρείας, υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό που περιλαμβάνεται στο Επενδυτικό Σχέδιο και ότι εν γένει η αγορά καθίσταται ασύμφορη σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης έχουν προκύψει από μακρά χρονική περίοδο αναζήτησης ακινήτου, η οποία έγινε και σε συνεργασία με σημαντικούς και εξειδικευμένους συνεργάτες από το χώρο της αγοράς ακινήτων.

Βάσει των παραπάνω η διοίκηση της εταιρείας και σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία προτίθεται να προτείνει στην Γενική Συνέλευση των μετόχων την τροποποίηση της χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων και τη χρησιμοποίηση του υπολοίπου για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

Οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης κατά τα τελευταία έτη διαμορφώθηκαν υψηλές, αφενός λόγω της ανάπτυξης των εργασιών του ομίλου και αφετέρου λόγω της καθυστέρησης είσπραξης απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο για έργα που έχει εκτελέσει ο όμιλος για λογαριασμό του. Το γεγονός ότι τα έργα είναι εντάσεως εργασίας επιτείνει την αύξηση των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης καθώς το σημαντικότερο κόστος των έργων αφορά μισθοδοσία προσωπικού που καταβάλλεται μηνιαία.

Επίσης η εκτέλεση των προαναφερθέντων έργων απαιτεί και την έκδοση εγγυητικών επιστολών καλής λειτουργίας υπέρ του Δημοσίου, η οποία συνεπάγεται τη δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων. Ενδεικτικά στις 31.03.2007 η εταιρεία είχε δεσμεύει το ποσό περίπου των 2,55 εκατ. για την έκδοση των εγγυητικών επιστολών.

Η διαμόρφωση υψηλών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης οδήγησε κατά τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις στην χρήση τραπεζικού δανεισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του ομίλου. Ο περιορισμός των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ή και η μεγάλη ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου από την είσπραξη απαιτήσεων δύναται να οδηγήσει στην μείωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.