ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποδαρικό στα δίκτυα 5G κάνει η Vodafone το 2021

09:05 - 13 Δεκ 2019 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ποδαρικό στα δίκτυα 5G κάνει η Vodafone το 2021
Το 2021 αναμένεται να μπει το πρώτο κεραιοσύστημα 5G από τη Vodafone, που ήδη χτες παρουσίασε τον «πιλότο» της για τα νέα αυτά δίκτυα στα Τρίκαλα, με αιχμή εφαρμογές για αυτοκίνηση εξ αποστάσεως, ρομποτική χειρουργική εξ αποστάσεως και τρισδιάστατο ολόγραμμα στην εκπαίδευση.

Όπως ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας από «το Μάρτιο του 2021 θα χτίζεται το δίκτυο και τότε πρακτικά θα βλέπουμε τις πρώτες εφαρμογές.»

Σημειώνεται ότι το 5G είναι μια τεχνολογία νέας γενιάς για κινητή ευρυζωνική σύνδεση που θα φέρει πολύ γρήγορες ταχύτητες, καλύτερες συνδέσεις και κάλυψη, ενώ εκτιμάται ότι θα γυρίσει σελίδα στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας αλλά και άλλων κλάδων.

Ενδεικτικά τα χαρακτηριστικά και οφέλη των νέων αυτών δικτύων, το φάσμα των οποίων θα δημοπρατηθεί στο τέλος του 2020 είναι:

  • Low latency - εξαιρετική απόκριση (low latency) και αξιοπιστία του δικτύου – < 5 milliseconds (ms)
  • Speed - ταχύτητες άνω του 1 Gbps - 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, κάνοντας έτσι πραγματικότητα καινοτόμες εφαρμογές που θα διαμορφώσουν έξυπνες πόλεις και θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων.
  • Network capacity – αυξημένη χωρητικότητα δικτύου με τους χρήστες να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες και αξιοπιστία δικτύου ακόμη και σε περιόδους υψηλής κίνησης στο δίκτυο ή περιοχές χαμηλής κάλυψης
  • Κλήσεις - το 5G αξιοποιεί δυνατότητες VoLTE για την παροχή υπηρεσιών φωνής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να κάνει και να δέχεται κλήσεις και να χρησιμοποιεί δεδομένα ταυτόχρονα χωρίς διακοπή στην ταχύτητα download.  Επίσης διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα και καθαρότητα στις κλήσεις, αλλά και υψηλής ποιότητας video calls χωρίς καθυστερήσεις ή pixelation.
  • Επανάσταση του Internet of Things - υποστήριξη της σύνδεσης εκατομμυρίων «έξυπνων» συσκευών στο Διαδίκτυο και τη δημιουργία μεγάλων δικτύων IoT. Η επέκταση των Gigabit δικτύων και του Internet of Things θα υποστηρίξει τις έξυπνες πόλεις με νέες δυνατότητες σε σημαντικούς κλάδους – βιομηχανία, γεωργία, ενέργεια και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες – ενώ επίσης θα εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας - το δίκτυο 5G είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 4G, καθώς πάνω από 1ΤΒ δεδομένων μπορεί να μεταδοθεί μέσω 5G δαπανώντας 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις συνθήκες.

«Το 5G αφορά εφαρμογές όχι τόσο την καθημερινή χρήση. Δεν είναι, βέβαια, όλες οι εφαρμογές ώριμες» σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα. «Θα ξεκινήσει από τη βιομηχανία και τη ρομποτική, από τις έξυπνες πόλεις, την εκπαίδευση, που είναι σε πολύ ώριμο στάδιο. Σταδιακά θα πάμε σε επιτάχυνση όμως. Σε κάποιους τομείς είμαστε έτοιμοι και σε κάποιους άλλους χτίζονται εφαρμογές, όχι μόνο από μεγάλες εταιρίες. Εκατοντάδες μικρές εταιρίες ετοιμάζουν πράγματα. Θα επενδύσουμε εκεί όπου υπάρχουν εφαρμογές» τόνισε ο κ. Μπρουμίδης

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απαιτούμενης χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων και των κεφαλαίων που θα προωθηθούν ο κ. Μπρουμίδης αφού τόνισε ότι υπάρχει θετικό υπόστρωμα λόγω της μετάβασης σε κερδοφορία της εταιρίας αλλά και του κλάδου συνολικά τα τελευταία δυο χρόνια, είπε ότι  αποτελεί μια πρόκληση. Όπως είπε μέσα από την εξοικονόμηση κλίμακας στην ενέργεια (60% πιο οικονομικό το νέο δίκτυο σε σχέση με τα παλαιότερα) λόγω των έξυπνων τεχνολογιών αλλά και της σταδιακής αύξησης της ζήτησης θα διασφαλιστούν πόροι. Παράλληλα σημείωσε ότι και το θέμα της φορολογίας που στα συμβόλαια κινητής φτάνει και το 40% του τελικού λογαριασμού είναι κάτι που θα πρέπει να μπει στο «μικροσκόπιο» ένεκα των μεγάλων προκλήσεων που έρχονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

«Το ακριβές πλάνο  των επενδύσεων το επεξεργαζόμαστε. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε θετικό πρόσημο κερδοφορίας μετά από μια 8ετία που ήταν αρνητικό. Μην ξεχνάτε ότι χάσαμε τα 2/3 των εσόδων  μεταξύ 2009 και 2016. Το συν 2 και 3% των οργανικών εσόδων που έχουμε σήμερα είναι σημαντικό,  αλλά από την άλλη πρέπει να σκεφτεί κανείς τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε φάσμα και υποδομές» τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα και προσέθεσε. «Έχουμε την υψηλότερη φορολογία στην ΕΕ. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να δούμε, να εμβαθύνουμε στο θέμα των  επενδύσεων, της  ανάπτυξης των εταιριών και της φορολογίας» ανέφερε.

Οι δήμοι και η περίπτωση της Καλαμάτας

Πάντως ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δεν απέκλεισε και την εμπλοκή των δήμων στην επέκταση του δικτύου 5G. «Η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να εγκαταστήσει ίσως κεραίες. Να αξιοποιήσουμε συνδέσεις ρεύματος και το back bone οπτικών ινών  και μετά θα μπορούσαμε να τις  νοικιάσουμε σε εταιρίες. Υπάρχουν κάποιες ιδέες» ανέφερε και τόνισε σε σχέση με τα φαινόμενα τεχνοφοβίας τα εξής:

«Οι κοινωνίες που πάνε μπροστά είναι αυτές που δεν φοβούνται. Πάντα με επίκεντρο στον άνθρωπο. Το θέμα είναι να υπάρχουν δίκτυα. Να ανοίξουν οι «δρόμοι». Πρέπει να φέρουμε  λοιπόν τον πολίτη πιο κοντά μας έστω με το κινητό,  να φέρουμε τη δημοκρατία περισσότερο πιο κοντά στον πολίτη» ανέφερε και σχολίασε τα φαινόμενα τεχνοφοβίας που καταγράφηκαν στην Καλαμάτα.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι να μετράμε. Τα όρια είναι τα πιο αυστηρά στην Ελλάδα. Ας μην είμαστε τεχνοφοβικοί. Αυτοί που εξαφανίστηκαν ήταν αυτοί που δεν προχώρησαν και δε δέχτηκαν τις τεχνολογικές εξελίξεις» είπε ο κ. Παπαστεργίου. “Στην Καλαμάτα και αλλού όπου βλέπουμε αντιδράσεις καλό είναι να φέρουμε ανθρώπους που θα μιλήσουν έγκυρα.  Να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που έχουμε. Έχουμε, π.χ. στα Τρίκαλα  μια κινητή μονάδα μέτρησης και μετράμε και αναρτούμε στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα. Η εικόνα ενός δήμου που μετράει πείθει και θα πρέπει αυτό να τα κάνουμε κι αλλού» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου, ενώ σημείωσε ότι στα Τρίκαλα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 στο ΚΤΕΛ θα έχουμε τα πρώτα αυτοκινούμενα λεωφορεία με χρήση δικτύου 5G.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 13 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.