ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλγαρία: Δικαστική μάχη με ελληνικό...άρωμα για τον «πρωταθλητή« στις τηλεπικοινωνίες

10:39 - 23 Απρ 2020 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Βουλγαρία: Δικαστική μάχη με ελληνικό...άρωμα για τον «πρωταθλητή« στις τηλεπικοινωνίες
Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει στη Βουλγαρία για την εξαγορά της Vivacom, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία και πρώην κρατικού μονοπωλίου. Η όλη υπόθεση έχει κι ελληνικό άρωμα καθώς στη νομική διελκυστίνδα φέρεται να έχει εμπλακεί και η BC Partners δια της θυγατρικής της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας United Group , μέσω της οποίας συμμετέχει στο διαγωνισμό για την εξαγορά της Forthnet.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του emprenoventures.com, που αποτελεί ιστότοπο της εταιρίας Empreno Ventures η οποία κατείχε μέσω επενδυτικού σχήματος το 43,3% του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, σε δικόγραφά της για τους BC Partners και United Group, στις 7 Νοεμβρίου 2019, για τα οποία εκκρεμούν οι επίσημες επιδόσεις, περιγράφεται ένα σχέδιο εξαγοράς της Βουλγάρικης Vivacom, όπου υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι VIVACOM έχει μια ευρεία πελατειακή βάση από 2,6 εκατομμύρια σταθερά τηλέφωνα και παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε 400.000 νοικοκυριά και δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περισσότερες από 3.000 δημόσιους φορείς στη Βουλγαρία. Η κάλυψη δικτύου 3G της VIVACOM επεκτείνεται στο 99,41% του πληθυσμού και στο 99,95% του εδάφους της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Empreno VenturesLtd, κάτοχος του 43,3% στην V2 Investment S.a.r.l. (“V2”), πρώην ιδιοκτήτρια της Vivacom, κίνησε νομικές διαδικασίες στο  αρμόδιο δικαστήριο του Λουξεμβούργου κατά της  BC Partners LLP, ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της θυγατρικής της United Group BV αναφορικά με την σχεδιαζόμενη αγορά της Vivacom, από την Viva Telecom (Luxembourg) SA (“Viva Luxembourg”).  Όπως αναφέρεται στα δικόγραφά της για τους BC Partners και United Group, στις 7 Νοεμβρίου 2019, για τις οποίες εκκρεμούν οι επίσημες επιδόσεις τους δια των αρμοδίων δικαστικών επιμελητών, η V2 ισχυρίζεται ότι και οι δύο εταιρείες "έχουν προηγουμένως ενημερωθεί ... ότι το 2015 η VTB Capital, μία ρωσική τράπεζa επενδύσεων, δρώντας σε συνεργασία με τα άλλα μέρη, απέκτησε δολίως από την V2 Investment S.a.r.l. μέσω της λουξεμβουργιανής εταιρείας Viva Telecom (Luxembourg) S.A., τις μετοχές στην InterV Investment S.a.r.l., την λουξεμβουργιανή μητρική εταιρεία της Vivacom Group (η “Καταδολιευτική Εξαγορά”).  Στην ίδια επιστολή, [οι εταιρείες] [ενημερώθηκαν] για την ύπαρξη ενός αριθμού εν εξελίξει νομικών διαδικασιών όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την Vivacom Group, μεταξύ αυτών ποινικές διώξεις στο Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία, αστικές αξιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, και προδικαστικές διαπραγματεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι στόχοι αυτών των εν εξελίξει νομικών διαδικασιών είναι να αναιρεθεί αυτή η "Καταδολιευτική Εξαγορά", ώστε η Vivacom Group να επιστραφεί στη νόμιμη ιδιοκτήτρια, την V2 Investment S.a.r.l.”.

Όπως αναφέρεται Vivacom πωλήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από την VTB Capital ως αποτέλεσμα πλειστηριασμού που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2015, ο οποίος κατά τους ισχυρισμούς της Empreno ήταν παράνομος αφού η Viva Luxembourg απέκτησε την Vivacom με σημαντική υποτίμηση της αξίας της.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.