ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τηλεπικοινωνιών ζητά στενότερη συνεργασία με την ΕΕ

17:15 - 13 Ιουλ 2020 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τηλεπικοινωνιών ζητά στενότερη συνεργασία με την ΕΕ
Την πρόθεσή της να συνεργαστεί τόσο με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και με τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά από την πανδημία του COVID-19, εκφράζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία τηλεπικοινωνιών. Αυτό καταθέτουν, σε κοινή τους δήλωση, οι δύο κορυφαίες θεσμικές ενώσεις του κλάδου, η GSM Association (GSMA), το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και η Ένωση Ευρωπαίων Παρόχων Υπηρεσιών Επικοινωνιών (European Telecommunications Netowrk Operators Association -ETNO.

Οι δύο ενώσεις υπογραμμίζουν ότι οι υποδομές και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών “αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος και υποστηρίζουν την επιδίωξη της Ευρώπης για παγκόσμιο προβάδισμα στον τομέα της τεχνολογίας”.

Οι δύο Ενώσεις, τονίζουν ότι οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην έξοδο εργαζομένων και επιχειρήσεων από την τρέχουσα κρίση, μέσω της βιώσιμης και διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης. “Τα σχέδια ανάκαμψης θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για την επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του cloud και του edge computing”, σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Οι δύο ενώσεις εντοπίζουν συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, στους οποίους - όπως σημειώνουν - απαιτείται συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις: υποστήριξη του 5G και των δικτύων οπτικών ινών, διάχυση της νέας τεχνολογίας, καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γύρω από το 5G και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. 

5G και οπτικές ίνες
“Καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών αναπτύσσουν δίκτυα 5G και οπτικών ινών, η φιλόδοξη πολιτική Ευρώπης για ηγετική θέση στη συνδεσιμότητα δεν πρέπει να χαθεί σε ρυθμιστικές λεπτομέρειες. Είναι επομένως θεμελιώδες να διασφαλιστεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ενιαία αγορά”, αναφέρουν οι δύο ενώσεις.

Ζητούν την έγκαιρη δημοπράτηση φάσματος και την υποστήριξη των σχετικών επενδύσεων με την παροχή των απαραίτητων κινήτρων και του κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος.

“Οι ψηφιακές πολιτικές και η δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση ενός άλματος στην υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών τόσο από τους πολίτες, όσο και από τον βιομηχανικό τομέα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης, οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ριζικού μετασχηματισμού ολόκληρων τομέων, όπως οι μεταφορές και οι κατασκευές”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν: “Η χρηματοδότηση της Ευρώπης για την ανάκαμψη από την κρίση COVID-19 θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών, των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, μέσω μέτρων ενθάρρυνσης της ζήτησης”. 

Παραπληροφόρηση
“Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων 5G κινδυνεύει να βλάψει την ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή της Ευρώπης, παρά τις σαφείς διαβεβαιώσεις τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε όλη την Ευρώπη, μετράμε περισσότερες από 180 επιθέσεις εμπρησμού σε κεραίες σε 11 χώρες”, σημειώνουν οι δυο ενώσεις. Καλούν δε τις εθνικές κυβερνήσεις να συμμετάσχουν συντονισμένες σε επικοινωνιακές εκστρατείες - ειδικά σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης - για να διασφαλιστεί ότι τόσο το ευρύ κοινό, όσο και οι τοπικές Αρχές, έχουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένες, επιστημονικές και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το 5G. 

Ψηφιακές δεξιότητες
Τέλος, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών σημειώνουν ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη να επεκτείνει τα προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και να αυξήσει δραματικά τη χρηματοδότηση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. “Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές έχουν υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ΤΠΕ, έως το τέλος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών τους. Επίσης, οι εργαζόμενοι όλων των ηλικιών πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, ώστε ανταποκριθούν σε καινοτόμες απαιτητικές αγορές”, τονίζουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.