ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η κόντρα Επ. Ανταγωνισμού-ΕΕΕΤ για τις τιμές των data Κύριο

08:00 - 19 Ιουλ 2020 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Συνεχίζεται η κόντρα Επ. Ανταγωνισμού-ΕΕΕΤ για τις τιμές των data
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσον αφορά τη μελέτη για την αγορά τηλεπικοινωνιών και για το κόστος των δεδομένων (data) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, την οποία πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο η φινλανδική εταιρεία Rewheel.

Αφορμή για την επαναφορά στα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, αποτελεί κοινοβουλευτική ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το κόστος internet και κινητής, που έχει υποβληθεί στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση της έρευνας της Rewheel είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και είχε αποκαλύψει την κόντρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ΕΕΤΤ για τον ρυθμιστικό έλεγχο του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

«Πετάει το μπαλάκι» η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε απάντησή του στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, αναφέρει ότι η αρμοδιότητα για τη διερεύνηση ζητημάτων, που άπτονται του δικαίου του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, ανήκει στην ΕΕΤΤ.

Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «είναι έτοιμη και διατεθειμένη να ελέγξει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα αυτό, εφόσον της παραχωρηθεί τέτοια αρμοδιότητα από την νομοθεσία».

Η απάντηση τη ΕΕΤΤ

Από την πλευρά της, η ΕΕΤΤ αναφέρει, στο απαντητικό της έγγραφο, ότι ορισμένες από τις διαπιστώσεις της μελέτης της Rewheel δεν ισχύουν. Σε αυτές ανήκουν η φερόμενη «πρωτιά» (γράφημα), σύμφωνα με τη Rewheel, της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν gigabyte (GB) δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλαμβάνουν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει πρόγραμμα με 1.000 λεπτά ομιλίας, 1.000 SMS και 3 GB στα 27,95 ευρώ, ενσωματωμένου του τέλους συνδρομητών κινητής.

Σημειώνεται επίσης ότι «η υπόθεση αγοράς 1.000 λεπτών ομιλίας τον μήνα επί της οποίας επιχειρείται η άντληση συμπερασμάτων για τη χώρα και η σύγκρισή της με άλλες, δεν συνάδει με τη μέση μηνιαία χρήση λεπτών ομιλίας στην Ελλάδα, ανερχόμενη το 2019 στα 283 λεπτά ομιλίας/μήνα για χρήστες συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας ή 204 λεπτά ομιλίας/μήνα για όλους».

OIUYUUH

Παράλληλα, η ΕΕΤΤ αντικρούει όσα υποστηρίζει η μελέτη της Rewheel για την κατάταξη της Ελλάδας ως χώρας με τα λιγότερα GB δεδομένων που θα μπορούσαν να αγοραστούν με 60 ευρώ.

«Σύμφωνα με την Αρχή, τους τελευταίους μήνες υπάρχει πρόγραμμα-προσφορά με 44,9 ευρώ στην οποία καταγράφεται ότι ο συνδρομητής προμηθεύεται 3.000 λεπτά προς σταθερά και κινητά, 3.000 SMS και απεριόριστη χρήση δεδομένων. Δηλαδή, στην Ελλάδα με κόστος 44,9 ευρώ παρέχεται απεριόριστος όγκος δεδομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν δεν υπολογιστεί το τέλος συνδρομητών κινητής, όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, τότε η τιμή ανέρχεται σε 40 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως ακόμη αναφέρει η ΕΕΤΤ, με βάση τον τύπο συνδρομητή, το μέσο μηνιαίο έσοδο, χωρίς να συμπεριληφθούν φόροι και τέλη, ανέρχεται στα 6 ευρώ ανά ενεργό συνδρομητή καρτοκινητής, στα 22 ευρώ ανά συνδρομητή κινητής συμβολαίου και στα 12 ευρώ ανά συνδρομητή κινητής εν γένει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.