ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε το κεφάλαιο του 5G-Οι επενδύσεις των εταιρειών

14:37 - 30 Δεκ 2020 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Άνοιξε το κεφάλαιο του 5G-Οι επενδύσεις των εταιρειών
Στην υπογραφή των συμβάσεων για τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία προχώρησαν την Τετάρτη οι ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas.

«Αποτελεί το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας» δήλωσε για την υπογραφή των συμβάσεων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κων/νος Μασσέλος σημείωσε πως «δεν πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη αυτών των δικτύων ανεξάρτητα από τα δίκτυα των λοιπών υποδομών όπως για παράδειγμα των οπτικών ινών», ενώ πρόσθεσε πως «η σύγκλιση των δικτύων οπτικών ινών και 5G είναι ο αμέσως επόμενος στόχος».

Στα επενδυτικά τους σχέδια επικεντρώθηκαν και οι επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχ. Τσαμάζ δήλωσε πως «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας που τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν 5G δίκτυα σε λειτουργία». Κατά τον κ. Τσαμάζ «ο όμιλος ΟΤΕ, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, έχοντας ήδη καταβάλει τα 123 εκατ. ευρώ για το φάσμα, ποσό που έρχεται επιπλέον του ποσού των επενδυτικού προγράμματος του ομίλου των 2 δισ. ευρώ. Ηδη υπηρεσίες 5ης γενιάς είναι διαθέσιμες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το δίκτυό μας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ «πολύ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της αδειοδότησης των κεραιών».

Για μια σημαντική στιγμή έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης. «Η τεχνολογική αλλαγή έρχεται για να μεταβάλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών. Αυτό που θα φέρει το 5G είναι μια ψηφιακή κοινωνία που εμείς σαν Vodafone θέλουμε να είναι μια ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους», σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης προσθέτοντας ότι η Vodafone ξεκινά τη λειτουργία του δικτύου 5G το οποίο θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια μέσω του επενδυτικού πλάνου 500 εκατ. ευρώ και πλέον που θα υλοποιήσει η εταιρεία την επόμενη πενταετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής τόνισε πως «γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα γι’ αυτό που λέμε ψηφιακή σύγκλιση. Η Wind επενδύει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε υποδομές νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή και είναι μία μοναδική ευκαιρία για εμάς να δημιουργήσουμε αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Εφεξής, θα χρειαστεί και η περαιτέρω συνδρομή του υπουργείου και της ρυθμιστικής αρχής στο στήσιμο των δικτύων 5G, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις που προγραμματίζουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:52 - 30 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.