ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Η συμμαχία που αλλάζει το λιμάνι

10:34 - 01 Μαρ 2013 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Η συμμαχία που αλλάζει το λιμάνι
Σήμερα επικυρώνεται και τυπικά η συμφωνία COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για διακίνηση και διασπορά εμπορευμάτων μέσω του Πειραιά.

«Το λιμάνι του Πειραιά που ήταν αποκομμένο μπαίνει σε μια νέα εποχή συνδυασμένων μεταφορών», είπε συνοψίζοντας σε μία μόνο φράση, η οποία περικλείει ολόκληρη πολιτική αλλά και χαμένες ευκαιρίες για τον Πειραιά δεκαετιών, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο δηλώσεών του με αφορμή την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής διασύνδεσης του Πειραιά με το Θριάσιο την οποία και εγκαινίασε. «Θα κάνει το λιμάνι να πετάει», είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγίου Κ. Μουσουρούλης για να προσθέσει ότι «προικίζεται το λιμάνι του Πειραιά με σιδηροδρομική σύνδεση και μεταφορική κάλυψη επιτρέποντάς του να ατενίζει από του ιδίου ύψους με τα άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια το μέλλον.
Το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα μεταβεί στο Ικόνιο όπου και στο πλαίσιο τελετής θα επικυρώσει και τυπικά τη συμφωνία COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για διακίνηση και διασπορά εμπορευμάτων της δεύτερης μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου εθνικού και διεθνούς της χώρας.
Για «νέα σελίδα» στον εμπορικό λιμάνι του Πειραιά κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, που αναμένουν πλέον και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την αξιοποίηση των άλλων λιμανιών της χώρας. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της PCT SA, Captain Fu Chengqiu: σημείωσε «Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα είναι ιδιαιτέρως καλό για την Ελλάδα στο μέλλον. Εμείς στην COSCO έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την COSCO και την
Σημειώνεται ότι το έργο της σύνδεσης απλώνεται σε 17 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει δέκα σήραγγες και δέκα γέφυρες και ήταν προϋπολογισμού 156,6 εκατ. € ευρώ.

 

Από τον Πειραιά στην κεντρική Ευρώπη

Η συμφωνία προβλέπει, τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας HP να διανέμονται, θαλάσσια με πλοία από την Ασία στο terminal της Cosco, και σιδηροδρομικά προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έως τώρα, η διαδικασία προώθησης προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη ήταν κοστοβόρος και χρονοβόρος, ωστόσο με τη σημερινή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στη Hewlett-Packard να διανέμει τα προϊόντα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 10 μέρες νωρίτερα, σε σχέση με τη διαδρομή που ακολουθείτο έως τώβρα από άλλα λιμάνια της Ευρώπης.

Τα εμπορεύματα θα φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και αφού θα φορτώνονται σε βαγόνια μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης και αλλαγής μηχανών στην Ειδομένη και θα περνούν στα Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία και Τσεχία.

Η συμφωνία αφορά αρχικά τη μεταφορά 20.000 κοντέινερ της Hewlett Packard ετησίως ενισχύοντας παράλληλα και την κερδοφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία έχει σήμερα μόλις 24 εκατ. ευρώ τζίρο από τις εμπορευματικές μεταφορές.

Η εφοδιαστική και μεταφορική ικανότητα της Hewlett-Packard ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Η επιλογή του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO και τη Hewlett-Packard μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου έως και 50%, ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καθώς δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας και να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα η να δημιουργήσουν γραφεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:54 - 01 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.