ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δημοτικά τέλη «απειλούν» την ιδιωτικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος»

00:02 - 20 Μαϊ 2013 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Τα δημοτικά τέλη «απειλούν» την ιδιωτικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος»
Διένεξη έχει ξεσπάσει μεταξύ των Δήμων Παιανίας και Σπάτων και της εταιρείας του αεροδρομίου, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χώρους του, για την πληρωμή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Από το ΣτΕ θα κριθεί το μέλλον της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του «Ελ.Βενιζέλος», καθώς καλείται να βγάλει μία απόφαση στη διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (ΔΑΑ) και των Δήμων Παιανίας και Σπάτων για συνολικές αξιώσεις 50 και πλέον εκατ. ευρώ.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο κυριακάτικο φύλλο της, η δικαστική διένεξη αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του «Ελ.Βενιζέλος», αλλά και στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός του αεροδρομίου. Οι αξιώσεις για δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας δεν έχουν αποδέκτες μόνο την εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», αλλά σχεδόν όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στον Αερολιμένα, όπως τα καταστήματα ΙΚΕΑ, Duty Free, Factory Outlet, Olympic Catering, αλλά και το ξενοδοχείο Sofitel.

 

aerodromio500 140313

 

Οι συνολικές αξιώσεις των 50 και πλέον εκατ. ευρώ έχουν οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα γαϊτανάκι δικαστικών διενέξεων, το οποίο θα τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι παρανόμως το αεροδρόμιο δεν καταβάλλει δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, ενώ το αεροδρόμιο ανταπαντά ότι αποτελεί «ξεχωριστή χωροταξική κοινότητα».

 

Σε κίνδυνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος»

 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα η συνέχιση της διαμάχης βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια της κυβέρνησης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου, καθ' ότι το «Ελ. Βενιζέλος» αναγκάζεται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να καταβάλλει μέρος των αξιώσεων, ενώ και οι εμπορικές εταιρείες φωνάζουν! Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για σκανδαλώδη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου.

 

Διένεξη 4 χρόνων

 

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του  2009, όταν ο Δήμος Παιανίας επέβαλε και βεβαίωσε εις βάρος της εταιρείας του αεροδρομίου ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για τα έτη 2004 έως και 2009, συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ΔΑΑ μετρούσε ήδη 8 χρόνια λειτουργίας.

 

Εν συνεχεία, ο δήμος γνωστοποίησε στη ΔΕΗ πρόσθετο χρηματικό κατάλογο βεβαίωσης και είσπραξης τελών καθαριότητας και φωτισμού για τον Αερολιμένα, μέσω των περιοδικά εκδιδομένων λογαριασμών της, από 1.3.2010 και εφεξής. Τα τέλη αυτά ανέρχονται ετησίως στο ποσόν των περίπου 3,22 εκατ. ευρώ και συνεχίζουν να χρεώνονται μέχρι σήμερα.

 

«Το Σύνταγμα λέει ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη. Τι είναι το "Ελ. Βενιζέλος" για να εξαιρείται, είναι εκτός σχεδίου;», διερωτάται ο δήμαρχος Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης (το 1/3 του αεροδρομίου ανήκει στα διοικητικά όρια της Παιανίας). «Στο αεροδρόμιο χτίζουν μια καινούργια πόλη ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Μας έχουν δεσμεύσει 25.000 τ.μ. με τη Ζώνη Περιορισμένης Ανάπτυξης», συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Λεπτομέρεια με τη σημασία της είναι ότι ο δήμαρχος Παιανίας, στα φοιτητικά του χρόνια, είχε πρωταγωνιστήσει σε κινηματικές δράσεις κατά της δημιουργίας του «Ελ. Βενιζέλος». Είναι αρχιτέκτονας- μηχανικός, οπότε γνωρίζει καλά τα περί χωροταξίας και εμφανίζεται αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

aerodromia422 150313

 

Από κοντά και ο Δήμος Σπάτων

 

Το Δήμο Παιανίας και τις αποζημιώσεις που λαμβάνει (συνολικά έχει λάβει 7,9 εκατ. ευρώ) φαίνεται ότι «ζήλεψε» ο Δήμος Σπάτων. Ο δήμος προχώρησε, στα τέλη του 2012, στην επιβολή ανάλογων τελών προς την εταιρεία του αεροδρομίου, για το έτος 2007, αξιώνοντας την καταβολή ποσού 2,16 εκατ. ευρώ, που αφορά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, συμπεριλαμβανομένου και ισόποσου για μη υποβολή σχετικής δήλωσης στο δήμο.

 

«Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να παρέχουμε εμείς υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού στο αεροδρόμιο. Θα κινηθούμε νομικά και για τα έτη 2008-13», επισημαίνει ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Χρήστος Μάρκου. Οι δύο δήμοι στρέφονται με ξεχωριστές αγωγές και κατά των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, δημιουργώντας εκρηκτικό μείγμα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:11 - 20 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.