ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτος ανάκαμψης για το αεροδρόμιο «Ελ.Βεν» το 2014

09:57 - 04 Φεβ 2014 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
«Έτος ανάκαμψης» προβλέπεται να είναι το 2014 για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση μιας και η Αθήνα επανέρχεται στον χάρτη των διεθνών αστικών προορισμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΑΑ Γιάννη Παράσχη, τα μηνύματα για το 2014 «είναι ενθαρρυντικά» καθώς νέες αεροπορικές εταιρείες ξεκινούν δρομολόγια, άλλες αυξάνουν τις συχνότητές τους, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των εταιρειών χαμηλού κόστους.

Με βάση τα στοιχεία της διοίκησης, το 2013 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας 12,5 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 3,2% σε σχέση με τα 12,9 εκατομμύρια των επιβατών του 2012, ωστόσο όμως τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013, και ειδικά τον Δεκέμβριο, σημειώθηκε αύξηση κατά 4,5% με τον αριθμό των ξένων επιβατών αυξημένο κατά 11% το 2013. Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2014 με αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η κίνηση ωστόσο του εσωτερικού παρέμεινε σταθερή, ενώ η διεθνής κίνηση σημείωσε αύξηση 11,2% συγκριτικά με το 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ξένοι επιβάτες, είτε ταξίδευαν στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 29% τον Ιανουάριο.

«Μετά από μια μακρά περίοδο ανασφάλειας σήμερα καταγράφονται εμφανή σημάδια ανάκαμψης στην αεροπορική κίνηση, τα οποία, συνδέονται με την ελκυστικότητα της πόλης και με την αποκατάσταση της εικόνας της» σημείωσε ο κ. Παράσχης και πρόσθεσε πως «η εξέλιξη της κίνησης αποδεικνύει ακόμα μια φορά την πάγια θέση του ΔΑΑ ότι την κίνηση δεν την διαμορφώνουν οι αεροπορικές χρεώσεις αλλά το ΑΕΠ της χώρας, η ελκυστικότητα του προορισμού και η ύπαρξη δυνατού και υγιούς εγχώριου αερομεταφορέα».

Ενδεικτικά, το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου (Νοέμβριος 2013-Μάρτιος 2014) βρήκε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 31 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2012-2013) που θα διατηρηθούν σε ετήσιο επίπεδο. Κατά τη φετινή θερινή περίοδο αναμένονται 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις.

Συνολικά για το 2014, υπάρχει αύξηση της χωρητικότητας-θέσεων κυρίως από την Aegean και άλλες εταιρείες, κατά 1,2 εκατ. στην αγορά εξωτερικού , χωρίς να υπολογίζονται οι νέες θέσεις της Ryanair, η οποία ανακοίνωσε περί τις 900.000 θέσεις για την καλοκαιρινή περίοδο εκ των οποίων το 75% αφορά στην αγορά εσωτερικού.

Σχετικά με την παρουσία της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair, o γενικός διευθυντής του ΔΑΑ κ. Παράσχης σημείωσε ότι αναμένεται να φέρει πρόσθετες θέσεις στο εσωτερικό της χώρας, αυξάνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες χαμηλού κόστους στην Αθήνα για φέτος το καλοκαίρι, αυτές αυξάνονται σε 17 από 12 που ήταν πέρυσι. Οι εξυπηρετούμενοι προορισμοί από τις χαμηλού κόστους εταιρείες αυξάνονται κατά 40% (από 25 σε 35), καθώς οι 17 αεροπορικές εταιρείες θα συνδέουν πλέον 35 πόλεις (39 αεροδρόμια). Οι εταιρείες χαμηλού κόστους θα αποτελούν πλέον το 29,3% του συνόλου των εταιρειών που θα επιχειρούν προγραμματισμένες πτήσεις στην Αθήνα.

Οι 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις που ξεκινούν την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι εξής:

- Η Aegean ξεκινά πτήσεις σε 4 νέους προορισμούς Αμβούργο, Μπέρμιγχαμ, Πάφο και Νάντ, καθώς και σε 7 υφιστάμενους προορισμούς για τον ΔΑΑ Άμπου Ντάμπι, Ζυρίχη, Βυρηττός, Κάιρο, Κοπεγχάγη, Μασσαλία & Στοκχόλμη

- Η Vueling θα πετά με δυο καθημερινές πτήσεις από/προς τη Ρώμη

- Η Transavia ξεκινά πτήσεις από/προς Αϊντχόβεν, ενώ παράλληλα η αδελφή εταιρία Transavia France, ξεκινά πτήσεις σε Νάντ, Παρίσι και Λυών

- H easyJet, ξεκινά πτήσεις προς το Αμβούργο

- Η Meridianna Fly ξεκινά πτήσεις από/προς τη Νάπολη

- Η Alitalia θα ξεκινήσει να πετά και στο Μιλάνο (Λινάτε)

- Η Niki ξεκινά πτήσεις από/προς τη Βιέννη

- Η Brussels Airlines θα πετά από/προς τις Βρυξέλλες

- Η Croatia Airlines ξεκινά πτήση από/προς το Σπλίτ

- Η Singapore επαναφέρει τις εβδομαδιαίες πτήσεις της από/προς Σιγκαπούρη, μετά από ένα χρόνο αποχής από την αγορά της Αθήνας.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.