ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετική η μείωση τιμών των εισιτηρίων- Αρνητική η κατάργηση της κάρτας για λεωφορεία

11:24 - 19 Ιουν 2014 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Θετική η μείωση τιμών των εισιτηρίων- Αρνητική η κατάργηση της κάρτας για λεωφορεία
Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) "ζυγίζει" τα θετικά και τα αρνητικά στις αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Θετική για τους πολίτες χαρακτηρίζει την μείωση των τιμών των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Ωστόσο, ο ΣΕΣ υπογραμμίζει ότι η μείωση του χρόνου ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου από 90 σε 70 λεπτά θα δημιουργήσει σύγχυση και οικονομική επιβάρυνση στους χρήστες, ενώ επισημαίνει ότι τα έσοδα που θα χαθούν από τις μειώσεις των κομίστρων ενδέχεται να μην ανακτηθούν από την επιχειρούμενη τόνωση της ζήτησης.

Οι Συγκοινωνιολόγοι, μεταξύ άλλων, παρατηρούν ότι «η ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου από 90 λεπτά που είναι σήμερα σε 70 λεπτά θα δημιουργήσει σύγχυση στους τακτικούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών και οικονομική επιβάρυνση», ενώ εξηγούν ότι «τα 90 λεπτά είναι ένας αποδεκτός χρόνος μετακίνησης για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν περισσότερα του ενός συγκοινωνιακά μέσα».

Επικριτικός είναι ο ΣΕΣ και για την εξαγγελθείσα κατάργηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ. «Το λεωφορείο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην επιβατική κίνηση. Οπότε, οι πολίτες που χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για το λεωφορείο (και το τρόλεϊ) θα έχουν οικονομική επιβάρυνση, καθώς καταργείται η κάρτα απεριορίστων διαδρομών μειωμένου κόστους για τα μέσα αυτά. Αυτό είναι αρνητικό, καθώς το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λεωφορείου έναντι του μετρό είναι η ευελιξία του στην προσβασιμότητα απομακρυσμένων περιοχών και η ευρεία γεωγραφική του κάλυψη» σημειώνει.

Παράλληλα, προβληματισμό εκφράζουν οι συγκοινωνιολόγοι και για την είσοδο των επιβατών από την μπροστινή πόρτα με την χρήση τουρνικέ, η οποία ίσχυε παλαιότερα στην Αθήνα και εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και όντως «βοηθάει στη μείωση της λαθρεπιβίβασης». «Ωστόσο, οι περιστρεφόμενες μπάρες θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες συμφόρησης στα λεωφορεία και δυνητικά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το χρόνο παραμονής των λεωφορείων και τρόλεϊ στις στάσεις, και συνεπώς το συνολικό χρόνο διαδρομής. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει η αποδοτικότερη δρομολόγηση των λεωφορείων και τρόλεϊ κατά τις ώρες αιχμής (δηλ. αύξηση των δρομολογίων), ώστε να επιμεριστεί η επιβατική κίνηση και να αποσυμφορηθούν τα οχήματα τις περιόδους αυτές» σημειώνει ο ΣΕΣ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, όπως αναμόρφωση δρομολογίων, ευρύτερη κάλυψη περιοχών, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των μέσων μαζικών μεταφορών κ.ά., ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση στην επιβατική κίνηση».

Επίσης οι συγκοινωνιολόγοι υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μέσων σταθερής τροχιάς, είναι ιδιαίτερα θετική, «καθώς πριμοδοτούνται οι συνδυασμένες μεταφορές και τα φιλικότερα προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «η αύξηση των σημείων πώλησης εισιτηρίων στα 5.000 δεν θα διευκολύνει την πώληση των εισιτηρίων», καθώς, όπως λένε, σήμερα τα σημεία πώλησης εισιτηρίων στην Αττική είναι περισσότερα από 4.000, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ανενεργά, διότι δεν έχουν εισιτήρια. «Οπότε, ο στόχος θα πρέπει να είναι πρώτα να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα» συμπεραίνουν.

Ακόμη, ο ΣΕΣ επισημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς η εφαρμογή της έξυπνης κάρτας, η οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί σε δύο χρόνια. Επίσης, ο ΣΕΣ παρατηρεί ότι το κράτος και οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αττικής συνεχίζουν εδώ και πολλά χρόνια να αναφέρονται σε «συγκοινωνίες της Αθήνας», ενώ η παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών καλύπτει την Αττική. Έτσι, προτείνει ως νέα ονομασία τη «Συγκοινωνίες Αττικής» αντί «Συγκοινωνίες Αθηνών».

 Στο μεταξύ, ο ΣΕΣ σημειώνει ότι το σύστημα αστικών μεταφορών της Αττικής «είναι από τα πλέον σύνθετα της Ευρώπης, καθώς αποτελείται από πέντε μέσα μεταφοράς» (λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, τραμ και προαστιακός) και ως εκ τούτου «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των φορέων προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των μέσων μαζικής μεταφοράς και να αποφευχθεί η υποβάθμιση κάποιου από αυτά». «Οι Έλληνες Συγκοινωνιολόγοι θεωρούν ότι η ενίσχυση και βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πάντοτε πρόθυμοι να συνδράμουν την Πολιτεία σε κάθε φάση σχεδιασμού, μελέτης, υλοποίησης και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου μέτρου αναβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 19 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.