ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φανάρια τέλος! Πλέον θα...αισθανόμαστε το κόκκινο και το πράσινο

12:37 - 27 Αυγ 2014 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Φανάρια τέλος! Πλέον θα...αισθανόμαστε το κόκκινο και το πράσινο
Με δεκάδες αισθητήρες σε δρόμους και αυτοκίνητα ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν οι επιστήμονες τους φωτεινούς σηματοδότες.

Είναι γεγονός πως ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν αυτοκίνητα που επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Ωστόσο επιστήμη και τεχνολογία, συμπράττουν για την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου, που θα σε βάθος χρόνου θα μετατρέψει τους φωτεινούς σηματοδότες σε... αστικό μύθο. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τα φανάρια με αισθητήρες, τοποθετημένους σε δρόμους και αυτοκίνητα, τα οποία θα ξεκινάνε και θα σταματάνε μόνα τους, θα γνωρίζουν αν κρύβεται κάποιο άλλο αυτοκίνητο στη γωνία και αν ένας πεζός θα εμφανιστεί από το πουθενά.Η εξέλιξη αυτή, πρακτικά, θα εκμηδενίσει τις καθυστερήσεις στους δρόμους καθώς -το πιο απλό- τα αυτοκίνητα θα ξέρουν ότι το φανάρι ετοιμάζεται να ανάψει πράσινο και θα ξεκινούν ακαριαία.

Ναι μεν αλλά...

Μπορεί η εξάλειψη των φαναριών να δημιουργήσει ένα ιδανικό κυκλοφοριακό σύμπαν, ωστόσο δεν είναι λίγα τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν αυτό γίνει πραγματικότητα. Το πρώτο και βασικό πρόβλημα θα έρθει από τα παλαιότερα μοντέλα που θα δεν θα μπορούν προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Από την άλλη, η αξιοπιστία των συστημάτων επικοινωνίας μεγεθύνει και τους κινδύνους, ελλείψει της. 

Τέλος, υπάρχει και ζήτημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς σε έναν κόσμο που οι χάκερς μπορούν να παραβιάσουν τα πάντα, ένα κακόβουλο λογισμικό που θα επέμβει στις επικοινωνίες μεταξύ των αυτοκινήτων, δεν θα προκαλέσει απλά ένα μποτιλιάρισμα αλλά σωρεία ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μακρινό ή όχι το σενάριο, ειδικά στην Ελλάδα, που ακόμη δεν έχει γίνει αντικατάσταση των παλιών φαναριών με εκείνα με λάμπες LED, όπως και να έχει το εγχείρημα σε θεωρητικό επίπεδο είναι αν μη τι άλλο, ελπιδοφόρο. Κι αν συνυπολογίσει κανείς πως πρόσφατα στις ΗΠΑ πέρασε νέος νόμος από τον οποίο διέπεται η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων αλλά και υποχρεώνονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να εξοπλίζουν τα μελλοντικά αυτοκίνητα με τέτοια συστήματα επικοινωνίας, τότε ίσως και τα ιπτάμενα αυτοκίνητα να μην είναι και τόσο μακριά όσο νομίζουμε!

 

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

 

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.