ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανά ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Πεδίο

11:58 - 06 Οκτ 2015 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ξανά ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Πεδίο
Προκηρύσσεται ακόμη μία φορά διαγωνισμός για το «γεφύρι της Άρτας» της ΓΑΙΟΣΕ. Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΓΑΙΟΣΕ πρόκειται να δώσει προθεσμία 3 μηνών τους υποψηφίους ώστε να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ανάδειξη αναδόχου δεν θα επιτευχθεί σε περισσότερο από 140 ημέρες από την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η εμπορική ανάπτυξη 588 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΓΑΙΟΣΕ, όπου και αναμένεται να αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα του Πειραιά. Για τη συνέχεια έχει προγραμματιστεί άλλος ένας διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 1.200 στρεμμάτων του ΟΣΕ. Η διάρκεια παραχώρησης της έκτασης (588 στρεμμάτων) έχει οριστεί στα 40 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δέκα. Ενδιαφέρον για το Θριάσιο Πεδίο έχουν επιδείξει μέχρι τώρα (σ.σ. στους προηγούμενους διαγωνισμούς) οι Cosco, η Grivalia Properties, η Sarmed, η Goldair, η Food Link και ως σύμβουλοι η Med Log και η re.de-Plan, που αναμένεται να καταθέσουν προσφορές και σε αυτή την προσπάθεια αξιοποίησης της έκτασης.

Η κρισιμότητα του διαγωνισμού

Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ούτε αυτή η διαγωνιστική διαδικασία ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής ποσού περίπου 125 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για ποσό με το οποίο η ΕΤΕπ είχε χρηματοδοτήσει το σιδηροδρομικό έργο του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων του ΟΣΕ, έκτασης 1.450 στρεμμάτων στο Θριάσιο, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να ιδιωτικοποιηθεί και η γειτνιάζουσα έκταση 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου και θα γίνει το εμπορευματικό κέντρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.