ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί "φεύγουν" τα υδροπλάνα από την Πάτμο;

11:15 - 16 Νοε 2015 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Γιατί "φεύγουν" τα υδροπλάνα από την Πάτμο;
Εμπόδιο στη δημιουργία υδατοδρομίου στην Πάτμο αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση του λιμεναρχείου Πάτμου το οποίο με έγγραφό του προς το υπουργείο Ναυτιλίας γνωμοδοτεί αρνητικά όσον αφορά στη χωροθέτηση υδατοδρομίου στο νησί.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της εταιρείας Hellenic Seaplanes μια επιστολή από το τοπικό λιμεναρχείο ακυρώνει τα σχέδια της εταιρείας για δημιουργία υδατοδρομίου στην περιοχή. «Όταν παραχωρείτε ένας χώρος με διαγωνιστική διαδικασία για μια συγκεκριμένη χρήση και δραστηριότητα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από τον παραχωρητή που του ανήκει ο χώρος ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον ο μισθωτής με εσωτερικά θέματα και προσωπικές διαφωνίες του φορέα...», τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Επισημαίνουν μάλιστα στελέχη της Hellenic Seaplanes ότι τόσο ο δήμος όσο και η ίδια η εταιρεία έμειναν έκπληκτοι με αυτή την εξέλιξη, καθώς ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του χώρου διεξήχθη προ διετίας οπότε και δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση.

«Πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση από το υπουργείο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αδειοδότηση και την λειτουργία των υδατοδρομίων, γιατί η άγνοια για την δραστηριότητα των υδροπλάνων οδηγεί σε αρνητικές εξελίξεις για την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις σε περιοχές όπως η Πάτμος που έχει ανάγκη μια αεροπορική διασύνδεση με άλλους προορισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους. «Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Μαλδίβες της Ευρώπης και να γίνει η Μέκκα των υδροπλάνων φτάνει να της δοθεί η ευκαιρία. Πρέπει η βούληση να μετατραπεί σε έργο... Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υδατοδρομίων είναι χωρίς αμφιβολία πολύ σημαντικό όχι μόνο γιατί υπάρχει η ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς, δίνοντας μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μεταφοράς».

«Το έγγραφο του υπουργείο Ναυτιλίας γνωμοδοτεί αρνητικά το υδατοδρόμιο μετά από έγγραφο που έστειλε το Λιμεναρχείο Πάτμου στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις του για τη χωροθέτηση και την αυξημένη κίνηση που υπάρχει στο λιμάνι της Σκάλας, χωρίς μάλιστα να κοινοποιήσει το έγγραφο αυτό στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου» τονίζει ο δήμαρχος κ. Στόικος.

Η προσπάθεια για δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα έχει ξεκινήσει από το 2004 και μέχρι σήμερα δεν έχει καρποφορήσει. Δύο εταιρείες συνολικά επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο και έχουν έρθει μέχρι σήμερα αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο νομικού – θεσμικού πλαισίου, ενώ και οι ίδιες κλήθηκαν να διαχειριστούν προβλήματα χρηματοδότησης της επένδυσής τους. Όσον αφορά στο υδατοδρόμιο της Πάτμου ο τελευταίος προγραμματισμός ήθελε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2016. Οι νέες εξελίξεις ωστόσο φαίνεται ότι μεταθέτουν για ακόμη μία φορά τα σχέδια της εταιρείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.