ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάνουν από τα courier τα ΕΛΤΑ

11:30 - 29 Φεβ 2016 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Χάνουν από τα courier τα ΕΛΤΑ
Η φθίνουσα πορεία του επιστολικού ταχυδρομείου αποτελεί πλήγμα για τα ΕΛΤΑ, καθώς παρά το διευρυμένο δίκτυό τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους. Με μοναδικό ατού τα εκατοντάδες ταχυδρομικά καταστήματα που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας, κανείς θα ανέμενε η πελατεία να κατευθύνεται κυρίως στον Πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑ). Ωστόσο η έλλειψη αξιοπιστίας σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο στον ανταγωνισμό.

Έχοντας ξεπεράσει πλέον τα έσοδα των ΕΛΤΑ οι εταιρείες ταχυμεταφορών της χώρας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε μια αγορά η οποία βιώνει ριζικές ανακατατάξεις.

Δυσανάλογο όγκο διακινούμενων αντικειμένων και εσόδων παρουσιάζουν τα ΕΛΤΑ, σε σύγκριση με το σύνολο της ταχυδρομικής αγοράς, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Παρά το γεγονός ότι ο Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, τα ΕΛΤΑ, στη χώρα κατείχε το 83% του μεριδίου αγοράς (όσον αφορά στο πλήθος των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακινήθηκαν) τα έσοδά τους αποτέλεσαν μόλις το 46% της συνολικής αγοράς. Ενώ μέσω των ΕΛΤΑ διακινήθηκαν 411,4 εκατ. ταχυδρομικά αντικείμενα, τα έσοδά της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 272 εκατ. ευρώ, με το σύνολο της αγοράς να μετρά τζίρο 590 εκατ. ευρώ το 2014, οπότε εντοπίζονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Οι εταιρείες ταχυμεταφορών (οι εταιρείες με τη «Γενική Άδεια») κατάφεραν να τζιράρουν το 51% (302,7 εκατ. ευρώ) του συνολικού τζίρου της αγοράς παρά το γεγονός ότι ανέλαβαν τη διακίνηση μόλις του 12% των ταχυδρομικών αντικειμένων το 2014.

 

πίνακας ΕΛΤΑ1

Κυρίαρχες οι ταχυμεταφορές στα δέματα

Στην αγορά των δεμάτων κυριαρχούν οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, με σημαντικά αυξημένο με­ρίδιο, σε σχέση με τον «ΦΠΚΥ», του οποίου το μερίδιο από το 2009 μειώνεται με ρυθμό 16,4% ως προς το πλήθος και 10,5% ως προς τα έσοδα.

 

Υψηλή συγκέντρωση της αγοράς

Μόλις έξι επιχειρήσεις έχουν αναλάβει τη διακίνηση του 84% των ταχυδρομικών αντικειμένων καταλαμβάνοντας το 82% των εσόδων της αγοράς. Συνολικά δραστηριοποιούνται 365 επιχειρήσεις. Βασικό αντικείμενο των υπηρεσιών ταχυμεταφορών είναι τα δέματα και τα μικροδέματα τα οποία κινούνται ανοδικά λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών διαθέτουν στο σύνολό τους 1.636 καταστήματα, συμπεριλαμβανομέ­νων θυρίδων υποδοχής και κατα­στημάτων δικτύου, πάνω από 2.700 αυτοκίνητα και 2.300 δίκυκλα.

Απασχολούν 8.600 υπαλλήλους, εκ των οποίων 88% είναι πλήρους απασχό­λησης και 54% διανομείς. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.