ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έξυπνη» οδική ασφάλεια για δίκυκλα από το ΙΜΕΤ

09:11 - 03 Οκτ 2018 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
«Έξυπνη» οδική ασφάλεια για δίκυκλα από το ΙΜΕΤ
Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) συμμετείχε στη “Βραδιά του Ερευνητή”, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του ΕΚΕΤΑ. Η “Βραδιά του Ερευνητή” ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιείται σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις.

Το ΕΚΕΤΑ, το πιο επιτυχημένο σε προσέλκυση πόρων  Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας - και το 10ο στην Ευρώπη - εδράζεται στη Θεσσαλονίκη. Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ είναι ο κύριος ελληνικός ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους πανευρωπαϊκά.

Στα πλαίσια της “Βραδιάς του Ερευνητή”, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ παρουσίασε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, εστιάζοντας - κατά προτεραιότητα φέτος στον τομέα των δικυκλιστών. Αυτό εξηγείται από τη σταθερότητα ή και αύξηση που παρουσιάζουν τα τροχαία ατυχήματα που εμπλέκουν δικυκλιστές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, τη στιγμή που τα ατυχήματα όλων των άλλων κατηγοριών μειώνονται.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ παρουσίασε το νέο Εξοπλισμό Προστασίας Αναβάτη Μοτοσυκλέτας με ενσωματωμένους βιο-αισθητήρες, που προειδοποιούν τον αναβάτη αν χρειαστεί ή παρεμβαίνουν ελέγχοντας το όχημα. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε ένα νέο πιλοτικό σύστημα ελέγχου δικύκλων (στη συγκεκριμένη περίπτωση ηλεκτρικών ποδηλάτων), το C-ITS, που χρησιμοποιεί “έξυπνα γυαλιά” και ενδοεπικοινωνία μεταξύ των οχημάτων για αποφυγή συγκρούσεων.

Τα συνολικά εκθέματα τεχνολογικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ έφτασαν τα 5. Μεταξύ αυτών, ο προσομοιωτής οδήγησης, το σύστημα διαχείρισης ευφυούς κινητικότητας της Θεσσαλονίκης και το σύστημα ελέγχου εμπορευματικών μεταφορώνπου εφαρμόζεται ήδη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α.

Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Μπεκιάρης τόνισε ότι“το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ επιδιώκει σταθερά την επικοινωνία με την κοινωνία, είτε στα πλαίσια του ΕΚΕΤΑ (όπως στη Βραδιά του Ερευνητή), είτε αυτόνομα, όπως στις Ανοιχτές Θύρες (IMET/EKETA OPENDAY2018), στους χώρους του ΙΜΕΤ, στο 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, στις 11 Νοεμβρίου”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.