ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με...100 «τρέχουν» τα logistics για τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ Κύριο

08:00 - 06 Απρ 2020 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Με...100 «τρέχουν» τα logistics για τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ
Με τα σούπερ μάρκετ να παρουσιάζουν ρεκόρ πωλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό, προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη αγοραστική κίνηση.

Οι νέες συνθήκες έχουν διαμορφώσει και πρόσθετες ανάγκες για τα σούπερ μάρκετ, καθώς τα περισσότερα δεν είχαν τις απαραίτητες υποδομές για να διαχειριστούν την υπερπληθώρα των online παραγγελιών του τελευταίου διαστήματος. Οι απαιτήσεις σε αποθηκευτικούς χώρους και στόλο οχημάτων είναι αυξημένες για μία αγορά που θα μείνει στο προσκήνιο και τις επόμενες εβδομάδες, λόγω του εγκλεισμού των καταναλωτών.

Όπως λέει στο Reporter ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics, Διονύσης Γρηγορόπουλος «τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν, ενδεχομένως, τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα αποθέματα για 2-3 μήνες ακόμη. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν συνεχιστεί η κατάσταση. Αν οι συνθήκες διατηρηθούν ως έχουν μέχρι τον Μάιο, δε θα έχουμε πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά τον στόλο των φορτηγών, ο κ. Γρηγορόπουλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει επάρκεια φορτηγών, δεν έχουμε έλλειψη. Μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση από την κυβέρνηση με ΚΥΑ, που διευκόλυνε την κυκλοφορία, παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς οι οδηγοί δουλεύουν πολλές ώρες. Ίσως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τροποποίηση ωραρίων, ώστε να μην ξοδεύουν όλη τη μέρα τους στο τιμόνι».

Παράλληλα, ο κ. Γρηγορόπουλος επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων logistics, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά «η εφοδιαστική αλυσίδα τρέχει με 100, αλλά πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα. Όταν σταματήσει η ζήτηση, θα έρθει και το "φρενάρισμα" της βιομηχανίας και τότε είναι που θα πρέπει να στηριχθεί». Όπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλές υποχρεώσεις, όπως οι πληρωμές επιταγών, οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κτλ. και συνεπώς «η κυβέρνηση πρέπει να δει το συγκεκριμένο ζήτημα με μεγαλύτερη προσοχή και να λάβει μέτρα στήριξης με ορίζοντα τη λήξη της κρίσης». Μάλιστα, θα γίνει και πρόταση προς το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, προκειμένου να διατυπωθεί κοινό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση υλοποιεί το σχέδιο δράσης «Ασκληπιός» για την υποστήριξη των επαγγελματιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, πρόκειται για μία μορφή βοηθείας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τις απαραίτητες δομές, ώστε να λαμβάνουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες και απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με εργασιακά, φορολογικά, ασφαλιστικά θέματα, εισαγωγές, εξαγωγές, ασφάλιση κινδύνων, αποζημιώσεις, εκτελωνισμούς, αποστολές εμπορευμάτων και άλλα.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:06 - 06 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.