ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Logistics: Κράτησαν ανοιχτή την αγορά στην κρίση του κορονοϊού

20:48 - 07 Δεκ 2020 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Logistics: Κράτησαν ανοιχτή την αγορά στην κρίση του κορονοϊού
Την ανάγκη συναίνεσης για την ανάπτυξη του Τομέα της Εφοδιαστικής τόνισαν οι ομιλητές στο 23ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), που διοργανώθηκε διαδικτυακά, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου, με τίτλο «1+5 Days: Supply Chain Playbook-Continuity in Crisis».

Η Εφοδιαστική Αλυσίδα δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης αλλά πεδίο συναίνεσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «Η σημερινή μου τοποθέτηση αποτελεί μια ιστορική για εμένα πράξη, μια πράξη που κλείνει τον μεγάλο κύκλο της εξάχρονης τιμητικής θέσης του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics. Σήμερα από αυτό το βήμα, το ζητάω για άλλη μια φορά, μην αγνοείτε τους πολλαπλασιαστές, μη στρέφετε το βλέμμα σας μόνο στους επενδυτές. Καλοί οι επενδυτές αλλά καλύτεροι οι εθνικοί πρωταγωνιστές. Κύριε πρωθυπουργέ, ακούστε την αγορά και επανα-δημιουργείστε το Υπουργείο Βιομηχανίας & Εμπορίου προσθέτοντας μια λέξη, Logistics».

Μιλώντας για τη σημασία των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος τόνισε: «Τα Logistics είναι κάτι μεγαλύτερο. Είναι το συνθετικό, λειτουργικό και ρυθμιστικό δομικό στοιχείο που διασυνδέει όλο το παραγωγικό μοντέλο και όλες τις δραστηριότητες, απαιτεί διεθνή σχεδιασμό και οφείλει να είναι αποτελεσματικό, εθνικό και πλουτοπαραγωγικό για την πατρίδα μας».

Έρευνα COVID 19: Επιπτώσεις και Επιχειρηματική Συνέχεια

Η δεύτερη μέρα του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου ήταν η μέρα των ακαδημαϊκών, αλλά και των εκπροσώπων φορέων του λιανεμπορίου, με κεντρικούς ομιλητές τον Δρ. Μιχάλη Μπουρλάκη, Διευθυντή Έρευνας & Διευθυντή Κέντρου Logistics, Προμηθειών & Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, University Cranfield, School of Management, καθώς και τον Δρ. Βασίλη Ζεϊμπέκη, Αντιπρόεδρο Διοικητικού EEL, Επ. Καθηγητή Τμ. Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Διερεύνηση του αντίκτυπου του COVID-19 στις ελληνικής αλυσίδες εφοδιασμού: Επιπτώσεις και επιχειρηματική συνέχεια», που διενήργησε για την ΕΕL το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας, συμμετείχαν εκτός των προαναφερομένων κι οι κκ. Καρανίκας Γιώργος, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Ζαΐρης Αντώνης, Αν. Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ & Επίκ. Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Κύπρου .

Όπως σημείωσε ο Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης: «Μέσα από την έρευνα που εκπονήσαμε αναδείχθηκαν τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν οι εταιρείες και αφορούν στην αναδιοργάνωση των διαδικασιών logistics, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού τους, στη μίσθωση/αγορά νέων αποθηκευτικών χώρων, καθώς επίσης στην επένδυση και χρήση εξειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων και αυτοματισμών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα βασικότερα προβλήματα για τις εταιρείες εμπορίας/μεταποίησης αφορούσαν στη διαχείριση αποθεμάτων και προμηθευτών, ενώ για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics, αφορούσαν στη διανομή των προϊόντων και στις συνεργασίες με τρίτες εταιρείες».

Η πλειονότητα των εταιρειών του δείγματος υιοθέτησε κανόνες ασφαλείας/υγιεινής, μοντέλο τηλε-εργασίας, αύξηση στη συχνότητα των απολυμάνσεων, ωστόσο μόνο το 23% είχε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Στην πλειοψηφία τους οι εμπορικές/μεταποιητικές εταιρείες αντιμετώπισαν προβλήματα μέσης ή/και πολύ υψηλής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα, το 86% στην πρόβλεψη ζήτησης, το 83% στις προμήθειες και το 71% στα αποθέματα. Το 35% των εταιρειών εμπορίας/μεταποίησης ανέφερε προβλήματα λόγω έλλειψης ανθρώπινων πόρων, ενώ το 23% των εταιρειών 3PL εξαιτίας της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων. Προβλήματα επίσης που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως στους συνεργάτες οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες μεταφοράς ή ταχυμεταφοράς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.